Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι κριτικοί λογοτεχνίας απέκτησαν το δικό τους ηλεκτρονικό αρχείο στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ

Εναρξη με τους κορυφαίους του πρώτου μισού του 20ού αιώνα (Τέλλος Αγρας, Αλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη), Ανδρέας Καραντώνης, Κλέων Παράσχος, Πέτρος Χάρης, Αιμίλιος Χουρμούζιος).

Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας αποτελεί τη βάση για τη μελέτη, την ανίχνευση και την προβολή των πνευματικών προσωπικότητων που προσέφεραν καθοριστικά στα επόμενα βήματα της νεοελληνικής γραμματείας μέσα από το κριτικό έργο τους. Χάρη στην οξύνοια, τη φιλολογική και συγγραφική τους υποδομή αποτέλεσαν ρυθμιστικό παράγοντα στην εξέλιξη της ποίησης και της πεζογραφίας, της μετάφρασης, του δοκιμιακού λόγου. 

Πρόκειται για ένα αρχείο σε διαρκή εμπλουτισμό με πρόσωπα και κείμενα ενισχύοντας τη φιλέρευνη διάθεση του αναγνωστικού κοινού αλλά και εξυπηρετώντας την αναζήτηση αρχειακών δεδομένων σε σπουδαστές, ερευνητές, συγγραφείς και επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου. 

Το Αρχείο Κριτικών Λογοτεχνίας βρίσκεται στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr). Παραθέτει μια σειρά από κατατοπιστικά στοιχεία (χρονολόγιο, αποσπάσματα βιβλιοκρισιών, δείγμα λογοτεχνικής γραφής, καταλόγους εργοβιογραφίας) για κριτικούς που προσέφεραν με την πένα τους στην επισκόπηση της λογοτεχνίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Τα κείμενα προέρχονται μέσα από περιοδικά, επιθεωρήσεις, στήλες εφημερίδων, αφιερωματικούς τόμους. 

Τέλλος Αγρας  Αλκης Θρύλος (Ελένη Ουράνη)  Ανδρέας Καραντώνης  Κλέων Παράσχος  Πέτρος Χάρης  Αιμίλιος Χουρμούζιος 
Με την έναρξη λειτουργίας του το αρχείο προσφέρει υλικό για τους εξής κριτικούς: Τέλλο Αγρα, Αλκη Θρύλο (Ελένη Ουράνη), Ανδρέα Καραντώνη, Κλέωνα Παράσχο, Πέτρο Χάρη και Αιμίλιο Χουρμούζιο. Στη συνέχεια αναμένεται η παρουσίαση περισσότερων κριτικών με στόχο τον εμπλουτισμό του αρχείου και τη συνολική κάτοψη της ελληνικής βιβλιοκριτικής. 

SOURCE: http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=9721&cnode=351

Έλληνες δημιουργοί γράφουν «Το Αγνωστο παραμύθι» των Γκριμ

Διακόσια χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, έντεκα έλληνες συγγραφείς και έντεκα ζωγράφοι-εικονογράφοι, ξαναγράφουν «Το Άγνωστο παραμύθι» τους.

Με αφετηρία τον Φεβρουάριο του 2012 και «ημερομηνία λήξης» τον Δεκέμβριο, 11 συγγραφείς και ισάριθμοι εικονογράφοι, κάνουν αγώνα ...σκυταλοδρομίας με τον κάθε δημιουργό να συνεχίζει τη δουλειά του άλλου κάθε μήνα, προκειμένου να ξαναγράψουν στα ελληνικά «Το Άγνωστο παραμύθι» των αδερφών Γκριμ. 

Αν οι δύο αιώνες εκδόσεων κι επανεκδόσεων των πιο διάσημων παραμυθιών του κόσμου, της συλλογής των Γκριμ, έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην παιδική λογοτεχνία, η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι οι αδελφοί Γκριμ αναγκάστηκαν πολλές φορές των αυτο-λογοκριθούν καθώς ο λόγος τους ήταν αρκετά σκληρός ακόμη και για ενήλικες. 

Μια Κοκκινοσκουφίτσα που ξαπλώνει στο κρεβάτι με τον Λύκο, αφού πρώτα έχει γευτεί το κρέας και το αίμα της ίδιας της γιαγιάς της, είναι μια εικόνα που σήμερα ελάχιστοι φέρνουν στο μυαλό τους, όταν ακούνε τον τίτλο του πασίγνωστου παραμυθιού. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι αδελφοί Γκριμ, φιλόλογοι και θεματοφύλακες της νέας και προοδευτικής για την εποχή ηθικής της ανερχόμενης αστικής τάξης, λογόκριναν και επιμελήθηκαν όλα σχεδόν τα παραμύθια της συλλογής τους, ξανά και ξανά, επιλέγοντας συχνά την πιο ανώδυνη από τις παραλλαγές, που είχαν συγκεντρώσει.

Το 2012 είναι έτος αφιερωμένο στους μεγάλους αυτούς παραμυθάδες και η αφορμή να κυκλοφορήσει το Άγνωστο παραμύθι των Γκριμ από την συγγραφική πένα ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι είναι οι: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Αγγελίδου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Σάκης Σερέφας, Χρήστος Αγγελάκος, Τατιάνα Αβέρωφ, Χρήστος Οικονόμου, Σοφία Νικολαΐδου, Κώστας Ακρίβος, Μιχάλης Μοδινός, Λένα Κιτσοπούλου. Και επειδή παραμύθι χωρίς εικόνες δεν γίνεται, οι εικονογράφοι Μυρτώ Δεληβοριά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Σοφία Τουλιάτου, Ίρις Σαμαρτζή, Κατερίνα Βερούτσου, Γιώργος Δημητρίου, Μαρία Πεπονά, Ελίζα Βαβούρη, Εύη Τσακνιά, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Παπαγεωργίου έχουν φροντίσει για το Άγνωστο παραμύθι. 

Πληροφορίες: «Το άγνωστο παραμύθι» των αδερφών Γκριμ, εκδόσεις: Μεταίχμιο. 

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/ellines-dimiourgoi-grafoun-to-agnosto-paramuthi-ton-gkrim?id=2130205