Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
MARK BOYLE
Εκδόσεις Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ 

Συνοπτική Περιγραφή:

Φανταστείτε να πρέπει να ζήσετε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς χρήματα. Ο Μαρκ Μπόιλ, πρώην επιχειρηματίας, το έκανε, και σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο μπορείτε να διαβάσετε την απίστευτη όσο και συναρπαστική ιστορία του.
Πως αντιδρούν συγγενείς και φίλοι; Τι τρως; Που ζεις; Πώς επηρεάζεται η κοινωνική και η προσωπική ζωή σου; Πώς πλένεσαι; Ο Μαρκ Μπόιλ ανακαλύπτει τις απαντήσεις με το δύσκολο τρόπο και στην πορεία διερευνά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η εμμονή μας με το χρήμα. Περιγράφοντας οδοντόκρεμες από σουπιά, εποχικά φαγητά, πρωτοβουλίες ανταλλαγής δεξιοτήτων και τουαλέτες κομποστοποιήσης, ταξιδεύει μέχρι την Ιρλανδία χωρίς δεκάρα στην τσέπη και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πλέον αδιανόητη κατάσταση: Χριστούγεννα χωρίς μετρητά. Ακολουθώντας τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, ο Μαρκ επιστρέφει στα στοιχειώδη και ανακαλύπτει πρωτότυπους τρόπους να εξαφανίσει τους λογαριασμούς του και να ευημερήσει δωρεάν.
Συγκινητικό, πνευματώδες και γεμάτο συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων, το βιβλίο «Ο άφραγκος άνθρωπος», θα σας εμπνεύσει να διερωτηθείτε τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

Κριτική Βιβλίου:

Επίκαιρο βιβλίο το βιβλίο του ανθρώπου που αποφάσισε να ζήσει χωρίς χρήματα στην τσέπη του! Βέβαια, εκείνος το έκανε από απλή επιλογή, ενώ σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν από απλή ανάγκη επειδή έχουν μείνει άνεργοι. Καλά και απλά γραμμένο το βιβλίο, παρουσιάζει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής. Εξαιρετικό το εγχείρημά του και ακόμη πιο εξαιρετικό το γεγονός ότι αποφάσισε με αυτό τον τρόπο να το προβάλλει και σε εμάς. Το χρήμα σήμερα έχει πάψει να εξυπηρετεί βασικές ανάγκες, έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις, το περιβάλλον, η φύση, έχουν περάσει σε δεύτερη, ίσως και τρίτη μοίρα. Δεν πρόκειται για κάτι που δεν ξέρουμε, ο συγγραφέας όμως φροντίζει να το τονίσει ιδιαίτερα, υπογραμμίζοντας όλα αυτά που αξίζουν περισσότερο από το χρήμα. Καθημερινά, ρίχνουμε ευθύνες σε όλους τους άλλους, ξεχνώντας εντελώς την προσωπική ευθύνη που φέρει ο καθένας για την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εξάντληση των φυσικών πόρων και του πετρελαίου, τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων κλπ. Μήπως όμως φταίμε λιγάκι κι εμείς; Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος; Ο άνθρωπος που έκανε το πείραμα αυτό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα χωρίς χρήματα, μπορείς να διασκεδάσεις, να απολαύσεις την κάθε εποχή και το τι έχει να σου προσφέρει, να μάθεις από πρώτο χέρι να αγαπάς ανιδιοτελώς. Δεν περιμένει να φτιάξει ο κόσμος μόνος του, προσπαθεί να φτιάξει ο ίδιος τον κόσμο. Και καλεί κι εμάς σε αυτό το παιχνίδι, παροτρύνοντάς μας στο να περιορίσουμε τα χρήματα τα οποία ξοδεύουμε καθημερινά και όχι να ζήσουμε κι εμείς χωρίς καθόλου χρήματα. Το βιβλίο έχει να προσφέρει σημαντικά μηνύματα και κάνει τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά να αναρωτηθεί τα λάθη που έκανε και πως μπορεί να αρχίσει να τα διορθώνει. Βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι όσοι θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην εξυγίανση της οικονομίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Συναρπαστικό!!

Απόσπασμα του βιβλίου:

Εκείνο το βράδυ συνειδητοποίησα πως αυτά τα συμπτώματα μιας παγκόσμιας ασθένειας δεν ήταν τόσο ασύνδετα μεταξύ τους όσο νόμιζα παλιότερα και ότι υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής: η αποξένωσή μας από ό,τι καταναλώνουμε. Αν όλοι έπρεπε να καλλιεργούμε το φαγητό μας, δε θα πετούσαμε στα σκουπίδια το ένα τρίτο. Αν έπρεπε να κατασκευάζουμε τα τραπέζια και τις καρέκλες μας, δε θα τα πετούσαμε αμέσως μόλις αλλάζαμε διακόσμηση. Αν μπορούσαμε να δούμε την έκφραση ενός παιδιού το οποίο, υπό το βλέμμα ενός ένοπλου στρατιώτη, κόβει το ύφασμα για το ρούχο που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε σε κάποιο ακριβό κατάστημα, πιθανότατα θα προσπερνούσαμε αυτό το ρούχο. Αν μπορούσαμε να δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σφάζεται ένα γουρούνι, οι περισσότεροι από εμάς θα χάναμε την όρεξή μας για μπέικον. Αν έπρεπε να καθαρίσουμε μόνοι μας το πόσιμο νερό μας, το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα χέαμε μέσα σε αυτό.  

Βαθμολογία: 8/ 10


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου