Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

H δολοφονία του Κένεντι υπό το πρίσμα του Στίβεν Κινγκ

Ο μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ, παρουσιάζει μια μακροσκελή ιστορία 849 σελίδων, γύρω από τη δολοφονία του Αμερικανού πρόεδρου Τζον Κένεντι.

Το τελευταίο μεγάλο έργο του αμερικανού μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ, «11/22/63», επανεξετάζει ακόμα και αναθεωρεί τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι. Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται το φύλλο μιας εφημερίδας σχετικά με το θάνατο του Κένεντι στο Ντάλας εκείνη την ημέρα, ενώ στο οπισθόφυλλο παρουσιάζεται μια άλλη φωτογραφία, με το προεδρικό ζεύγος χαμογελαστό μετά την «αποτυχημένη» απόπειρα δολοφονίας.

Στις 849 σελίδες του βιβλίου, ο Κινγκ περιγράφει περίτεχνα μια εναλλακτική ιστορία γύρω από τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου. Υποστηρίζει μάλιστα σχεδόν με βεβαιότητα ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος. 

Ο δημοφιλής αμερικανός συγγραφέας αξιοποιεί στο «11/22/63» το μοτίβο του ταξιδιού στο χρόνο. Ο ήρωάς του, Τζέικ Επινγκ, είναι ένας 35άρης καθηγητής που ζει στο σήμερα. Ακόμη όμως και σε ένα βιβλίο που πηγαίνει εμπρός και πίσω σε τέσσερις δεκαετίες, η χρονολογία δεν μπορεί να έχει σασπένς, αν δεν έχει νόημα.

Ίσως παίζει σημαντικό ρόλο η βαρύτητα της δολοφονίας του Κένεντι, που κάνει αυτό το νέο βιβλίο τόσο καλά θεμελιωμένο, αλλά σε κάθε περίπτωση το «11/22/63» δε στηρίζεται στα καθιερωμένα κόλπα τρόμου. Η περιγραφή της Αμερικής που κάνει ο Κινγκ, εν μέσω της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα και υπό τον φόβο επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, είναι περισσότερο τρομακτική από οποιαδήποτε άλλη.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, περισσότερο προσωπικό, παρά πολιτικό. Ο Κινγκ προχώρησε σε σημαντικές έρευνες γύρω από γεγονότα εκείνης της εποχής και κατασκεύασε μια εναλλακτική πραγματικότητα στην οποία η προεδρία Κένεντι δεν διακόπτεται. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/h-dolofonia-tou-kenenti-upo-to-prisma-tou-stiben-kingk?id=2083744

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου