Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ποιητική περιήγηση στην Κύπρο από τον Μίμη Σουλιώτη

Εικόνες από το νησί της Αφροδίτης θα ανακαλύψει ο αναγνώστης στη νέα ποιητική συλλογή του Μίμη Σουλιώτη με τον ασυνήθιστο τίτλο «Κύπρον, ιν ντητ-Περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τη νέα αυτή ποιητική «σοδειά» του Μίμη Σουλιώτη θα παρουσιάσουν στο Σπίτι της Κύπρου, στις 28 Νοεμβρίου (ώρα: 20:00) οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος και Νάσος Βαγενάς, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός και η Χριστίνα Ιωακειμίδου (φιλόλογος και υποψήφια διδάκτωρ).

«Από το αεροπλάνο η Κύπρος φαίνεται απλώς σαν νησί / από κοντά όμως διαθέτει και άλλα», έτσι ξεκινά ένα από τα ποιήματα της συλλογής. 

Η Κύπρος της καθημερινής πραγματικότητας είναι το κύριο θέμα της συλλογής: η φραγμένη οδός Λήδρας και τα απογεύματα της Λευκωσίας, οι φοινικιές της Λάρνακας, μαγαζιά, οι παλαιοί Κύπριοι με τα ξαναβαμμένα ινδο-εγγλέζικα ποδήλατα (δύο τουλάχιστον ποιήματα γι’ αυτά: η ποίηση είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου), ο Ηλίας στην πλατεία Ελευθερίας, η Άιντα στον Ξενώνα, ο μείζων ποιητής Μόντης, ο Σύμης στο σπουδαίο καφενείο «Καλά Καθούμενα», και μια σειρά επώνυμοι Κύπριοι που κρατούν τη Νήσο ζώσα, όλοι αυτοί και όλα αυτά έχουν περάσει στους στίχους του βιβλίου.

Λίγα λόγια για τον Μίμη Σουλιώτη

Ο Μίμης Σουλιώτης διδάσκει λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Σβούρα, 1972, Ποιήματα εν παρόδω, 1974, Βαθιά επιφάνεια, 1992, Αβγά μάταια, 1998, Περί ποιητικής, 1999, Υγρά, 2000, Ήλιος στην Σκοτία, 2001, Παλιές ηλικίες, 2002. Έχει επιμεληθεί την έκδοση Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία (Μεταίχμιο, 2002).

Πληροφορίες: Παρουσίαση της συλλογής «Κύπρον, ιν ντητ-Περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους» (εκδ. Μεταίχμιο), στις 28 Νοεμβρίου, 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/poiitiki-periigisi-stin-kupro-apo-ton-mimi-soulioti?id=2097302

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου