Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αγώνας δρόμου για το βραβείο Αναγνωστών


Η βραχεία λίστα για το βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου αποδεικνύει ότι φέτος είχαμε αρκετά αξιόλογα μυθιστορήματα, με πρωτότυπη θεματολογία και ιδιαίτερο στυλ γραφής.




Οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα από τις δεκαπέντε τελικές υποψηφιότητες, ψηφίζοντας μέσω sms ως τις 5 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις προηγούμενες χρονιές: το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απέστειλε σε όλες τις Λέσχες Ανάγνωσης στην Ελλάδα τον κατάλογο με τα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν από την 1/10-2010-30-9-2011 (δηλαδή 399 τίτλοι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ) και οι Λέσχες ξεχώρισαν 123 πρωτότυπα ελληνικά μυθιστορήματα.

Τα 15 βιβλία που πήραν τις περισσότερες ψήφους από τις Λέσχες Ανάγνωσης απαρτίζουν και τη βραχεία λίστα για το βραβείο Αναγνωστών. Η ψηφοφορία είχε αναδείξει 16 βιβλία, λόγω ισοψηφίας στην 15η θέση. Παρέμειναν όμως 15 λόγω της επιθυμίας της συγγραφέως Μάρως Δούκα να εξαιρεθεί από την τελική ψηφοφορία κοινού το βιβλίο της «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ».

Μπορεί οι εκδότες να αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα για τον τελικό νικητή του βραβείου που θα ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου, όμως ο θεσμός αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε αξιόλογα βιβλία μέσα από την προτεινόμενη λίστα.

Από το ιστορικό μυθιστόρημα ως το αστυνομικό αφήγημα, το ψυχολογικό θρίλερ και τη λογοτεχνία φαντασίας, οι επιλογές είναι πολλές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει κατά το ήμισυ από την ψήφο των αναγνωστών και το υπόλοιπο 50% από τις ψήφους που έχουν δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης. Για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ekebi.gr .

Οι υποψηφιότητες, με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα, έχουν ως εξής: «Ο ερωτευμένος Πολωνός» της Μάρως Βαμβουνάκη, (εκδ. Ψυχογιός), «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» του Μιχάλη Γεννάρη, (εκδ. Ίνδικτος), «Ο παλαιστής και ο δερβίσης» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, εκδ. Πατάκη, «Πριν από το ηλιοβασίλεμα» του Μάνου Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο, «Ανεμώλια» του Ισίδωρου Ζουργού (εκδ. Πατάκη), «Η συμφωνία των ονείρων» του Νίκου Θέμελεη (εκδ. Μεταίχμιο), «Τα σακιά» της Ιωάννας Καρυστιάνη, (εκδ. Καστανιώτη), «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη, «Η άλωση της Κωνσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη, (εκδ. Εστίας), «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ.Γαβριηλίδης), «Πώς να κρυφτείς» της Αμάντας Μιχαλοπούλου» (εκδ. Καστανιώτη), «Η ενοχή της αθωότητας» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου, (εκδ. Καστανιώτη), «Για μια χούφτα βινύλια» της Χίλντας Παπαδημητρίου, (εκδ. Μεταίχμιο), «Κι όμως ανθίζει» της Λίας Μεγάλου Σεφεριάδη, (εκδ. Μεταίχμιο), «Η έρημος έρχεται» του Μιχάλη Φακίνου, (εκδ. Καστανιώτη).

Πληροφορίες: Βραβείο Αναγνωστών: ψηφοφορία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Στη διεύθυνση www.ekebi.gr θα βρείτε τον ξεχωριστό κωδικό για το κάθε βιβλίο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/agonas-dromou-gia-to-brabeio-anagnoston?id=2088807

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου