Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ-
NO COUNTRY FOR OLD MEN
ΚΟΡΜΑΚ ΜΑΚΚΑΡΘΥ
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Συνοπτική Περιγραφή:

Ένας τριαντάρης τυχοδιώκτης βρίσκει στο δρόμο του μια βαλίτσα με χρήματα, αιματηρό προϊόν του εμπορίου ηρωίνης που σφύζει στα μεξικανικά σύνορα.
Αποφασίζει, κλέβοντας τα χρήματα αυτά, να εγκαταλείψει την παλιά ζωή του. Στο κατόπι του ένας δολοφόνος-αίνιγμα, η απόλυτη ενσάρκωση του παραλόγου και του κακού, αλλά κι ένας συρφετός από σκοτεινά πρόσωπα, έμποροι, σερίφηδες, πληρωμένοι ανθρωποκυνηγοί. Το κυνηγητό που θα ακολουθήσει θα αποκαλύψει μια κοινωνία που έχει υποταχθεί στην απόλυτη βία, μια κοινωνία όπου το καλό δεν μπορεί εύκολα να αντιπαρατεθεί στο κακό, μια κοινωνία όπου το αίμα αποτελεί τη μόνη διαχρονική αξία.
Μια συγκλονιστική κατάδυση στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής από τον βραβευμένο με το Πούλιτζερ, καθώς και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, Κόρμακ ΜακΚάρθυ, τον αναμφισβήτητο τεχνίτη του πιο σπαραχτικού μονολόγου της αμερικανικής ερημίας.

Κριτική Βιβλίου:

Ένα πολύ δυνατό βιβλίο που αφήνει για πολύ καιρό τα ίχνη του στον κάθε αναγνώστη. Όπως και στα υπόλοιπα μυθιστορήματά του, έτσι και σε αυτό, πρωταγωνιστούν τα έρημα τοπία των νοτίων πολιτειών και ο ήρωάς του προκαλεί τους εκπρόσωπους του νόμου, δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του και τα βάζει με το πεπρωμένο του. Η υπόθεση ξεκινά με ένα τυχαίο γεγονός και τελικά κλείνει με ένα άλλο τυχαίο γεγονός. Ο συγγραφέας, με απαράμιλλη μαεστρία, περιγράφει δύο κόσμους αντιδιαμετρικά αντίθετους. Το γράψιμό του λιτό, κοφτό και συμπυκνωμένο, ακόμη κι όταν θέλει να περιγράψει σκληρά πράγματα, μεταφέρει τον παράξενο συναισθηματικό κόσμο, το έρεβος της ψυχής, την απόγνωση. Η ροή εξελίσσεται σ’ ένα σταθερό και γρήγορο μοτίβο, που καθηλώνει τον αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο χωρίς σταματημό. Το καλύτερο σημείο του βιβλίου είναι οι διάλογοι του, οι όποιοι, γεμάτοι με ειλικρίνεια, προωθούν την πλοκή, αλλά και αποτελούν τροφή για σκέψη. 
Είναι ένα βιβλίο που κρατά τον αναγνώστη αφοσιωμένο στην ανάγνωσή του και το ενδιαφέρον παραμένει ακόμη κι όταν η τελευταία σελίδα έχει τελειώσει.        
ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ-
NO COUNTRY FOR OLD MEN
Η ΤΑΙΝΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΖΟΕΛ & ΗΘΑΝ ΚΟΕΝ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: ΤΟΜΙ ΛΙ ΤΖΟΟΥΝΣ, ΧΑΒΙΕ ΜΠΑΡΔΕΜ, ΤΖΟΣ ΜΠΡΟΛΙΝ

Συνοπτική Περιγραφή:

Ένας Τεξανός εργάτης βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή… Μπροστά σε πτώματα, ναρκωτικά και πολλά λεφτά, έπειτα από μια αποτυχημένη συναλλαγή μεταξύ εμπόρων ναρκωτικών… Όταν μάλιστα αποφασίζει να κρατήσει τη βαλίτσα με τα λεφτά, η δική του ζωή και της γυναίκας του διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο ενός αδίστακτου δολοφόνου και ο τοπικός Σερίφης αναλαμβάνει να τους προστατεύσει.

Κριτική:

Η εν λόγω ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Σκηνοθεσίας για τους αδερφούς Κοέν και Β’ Ανδρικής Ερμηνείας για τον Χαβιέ Μπαρδέμ) και σάρωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται για μια πιστή μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου, ένα σύγχρονο γουέστερν γεμάτο ωμή βία, που μας ταξιδεύει στο Τέξας, κάπου κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Οι αδερφοί Κοέν δημιουργούν μια ταινία σκοτεινή, αιματηρή, αγωνιώδης, βαθιά φιλοσοφική και με αρκετά ψήγματα του μαύρου χιούμορ που τους διακρίνει. Οι διάλογοι είναι αραιοί, αλλά υπάρχει οικονομία λόγου σε τέτοιο βαθμό, όπου όχι μόνο κάθε λέξη, αλλά και κάθε χειρονομία έχει τη σημασία της. Οι ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών συγκλονίζουν. Μια ταινία που σοκάρει! Μια πολύ καλή περιπέτεια για το βράδυ, ένα αδυσώπητο κυνηγητό ποντικού και γάτας χωρίς σταματημό, με τη θεία Δίκη απούσα.  

TRAILER:

Βαθμολογία: 8/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου