Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στο διαδίκτυο ντοκουμέντα για τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο

Βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται για να μπορέσουν να διαθέσουν στο ευρύτερο κοινό 400.000 σπάνια έγγραφα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπορεί να μην ζουν πλέον ανάμεσά μας μάρτυρες του «Μεγάλου Πολέμου», αλλά τα βρετανικά αρχεία εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικά πρωτότυπα έγγραφα από εκείνα τα χρόνια και παρόλο που μεγάλο μέρος τους δεν είναι σε καλή κατάσταση, το εύρος των ντοκουμέντων που κατέχει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, βοηθά στην κατανόηση του πολέμου.

Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να καταστεί προσβάσιμο αυτό το υλικό στο ευρύτερο κοινό, η βιβλιοθήκη ενώνει τις δυνάμεις της με 12 ευρωπαίους εταίρους -συμπεριλαμβανομένων των εθνικών βιβλιοθηκών της Ρώμης, του Βερολίνου, του Παρισιού και της Κοπεγχάγης- ώστε να ανέβουν αυτά τα σημαντικά έγγραφα και οι εικόνες στο Διαδίκτυο. 

Το νέο τριετές πρόγραμμα, «Remembering the First World War», θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για τις τελετές εορτασμού της εκατονταετηρίδας από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014.

Περισσότερα από 400.000 πηγές σχετικές με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές από αυτές σπάνιες και εξαιρετικά εύθραυστες λόγω της κατάστασης του χαρτιού όπου είναι τυπωμένες, θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για πρώτη φορά. Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη μεγάλη σύγκρουση, δε θα χρειάζεται πλέον να κάνουν αίτηση για να δουν τα έγγραφα στα αναγνωστήρια της Ευρώπης. 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αυτό το έργο περιλαμβάνει οργανισμούς που συμμετείχαν σε διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο», δήλωσε ο Jamie Andrews από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, ο οποίος ηγείται του βρετανικού σχεδίου.

«Αισθανόμαστε ότι αυτό είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική συνεργασία. Υπάρχει εκπληκτικό υλικό εδώ, συμπεριλαμβανομένων επιστολών και καρτ-ποστάλ γερμανών αιχμαλώτων πολέμου. Οι Γερμανοί εταίροι μας θα διαθέσουν επίσης υλικό σχετικά με βρετανούς στρατιώτες που κρατούνταν εκεί…».

Η ψηφιακή συλλογή θα περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, παρτιτούρες, παιδική λογοτεχνία, φωτογραφίες, αφίσες, μπροσούρες, φυλλάδια προπαγάνδας, τέχνη, θρησκευτικά έργα, μετάλλια και νομίσματα.

Για τον κ. Andrews και την ομάδα του, ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι οι πληροφορίες που δίνονται σχετικά με το θέμα της λογοκρισίας στον πόλεμο. Για παράδειγμα, πάνω από 130.000 Ινδών στρατιωτών υπηρέτησαν στο δυτικό μέτωπο με τους τραυματίες να μεταφέρονται σε βρετανικά νοσοκομεία. 
SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/sto-diadiktuo-ntokoumenta-gia-ton-proto-pagkosmio-polemo?id=2092405

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου