Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ

ΤΟ ΑΡΩΜΑ- DAS PARFUM
ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Συνοπτική Περιγραφή:
Ένα τρομακτικό παραμύθι; Ένα φιλοσοφικό θρίλερ; Μια ερωτική φαντασία; Για τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, τον σκοτεινό ήρωα, μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός που τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Καταγράφει στην ατελείωτη τράπεζα της μνήμης του όλες τις μυρωδιές που συναντά στο δρόμο του, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να ανακαλέσει κάθε στιγμή εκείνη που θα διαλέξει. Η μακριά πορεία του στο βασίλειο των οσμών θα τον οδηγήσει από το εργαστήριο του αρωματοποιού στη θέση του ημίθεου που παρασύρει τα πλήθη με μοναδικό όπλο το ύψιστο και συγκλονιστικότερο άρωμα που υπάρχει. Αυτό της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα πραγματικό αριστούργημα! Ένα από τα καλύτερα βιβλία της δεκαετίας. Μια νέα διάσταση δίνεται στον κόσμο των αισθήσεων οδηγώντας στη συγκλονιστική κορύφωση όπου το ένστικτο κυριαρχεί των πάντων.
Κριτική Βιβλίου:
Μια καλή περιγραφή εικόνας από τον συγγραφέα, μπορεί να κάνει τον αναγνώστη να τη δει με τα μάτια της φαντασίας του. Είναι τόσο απλό κι εύκολο όμως και για την αίσθηση της όσφρησης; Όταν θέλεις να περιγράψεις μια οσμή, το εγχείρημα γίνεται περίπλοκο γιατί δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις χρώματα και εικόνες. Και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γεμάτο μυρωδιές, όμορφες και άσχημες και ο συγγραφέας με μοναδικό τρόπο, κάνει τον αναγνώστη του να μπορεί να μυρίσει μια άσχημη μυρωδιά και να συνοφρυωθεί και μια όμορφη και να χαμογελάσει.
Η ιστορία του σκοτεινού ήρωα είναι φανταστική, αποδίδεται όμως με ένα αρκετά αληθινό τρόπο. Η ιστορία ενός δολοφόνου που λειτουργεί με μεθοδικότητα και σχέδιο και καταφέρνει να κάνει το αδύνατο. Συναρπαστικό παραμύθι, γεμάτο παρανοϊκές φαντασιώσεις και απρόβλεπτο τέλος, θα σας ταξιδέψει με την «μύτη» σας και θα σας κάνει να οσμίζεστε για ημέρες μετά...
ΤΟ ΑΡΩΜΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ 
Η ΤΑΙΝΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΤΟΜ TYKWER
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: BEN WHISHAW, DUSTIN HOFFMAN, ALAN RICKMAN.

Συνοπτική Περιγραφή:
To διάσημο αγαπημένο βιβλίο του Πάτρικ Ζίσκιντ στη μεγάλη οθόνη από τον Τομ Τίκβερ. Mια μεγάλη παραγωγή και μια από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον νεόφερτο Μπεν Γουίσο στο ρόλο του μυστήριου, μονήρη και μοναχικού Γκρενούιγ.
Ο μοναχικός νεαρός Γκρενούιγ διαθέτει εκπληκτική όσφρηση και όλη του η ζωή είναι φτιαγμένη από αρώματα. Μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο, χωρίς αγάπη και ο μόνος φίλος που αποκτά ποτέ είναι ο Μπαλντίνι, ο αρωματοποιός για τον οποίο δουλεύει. Μια σειρά φόνων θα πάρουν στη δίνη τους τον ήρωα που μοναδική του επιδίωξη δεν είναι παρά να βρει το τελειότερο άρωμα στον κόσμο.
Κριτική:
Ιδιαίτερο το βιβλίο, ιδιαίτερη και η ταινία! Πολύ καλή  μεταφορά βιβλίου στο κινηματογραφικό πανί. Από τις λίγες περιπτώσεις όπου η ταινία ακολουθεί πιστά τη ροή του βιβλίου. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να διατηρήσει την έντονα μεθυστική από οσμές ατμόσφαιρα του κειμένου, προσπαθώντας να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα ένα ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων.  Επιπλέον, η επιλογή των ηθοποιών καταπληκτική, καθώς αποδίδουν άψογα τον ρόλο τους και σε μεταφέρουν και οπτικά πια σε μια άλλη εποχή, γεμάτη μυρωδιές. 

TRAILER

Βαθμολογία: 7,5/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου