Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Το κορίτσι με το Τατουάζ» του Λάρσον γίνεται κόμικ

Σάρκα και οστά αλλά σε μορφή κόμικ, αυτή τη φορά, παίρνει η διάσημη ηρωίδα του Στίγκ Λάρσον, Λίζμπετ Σαλάντερ, μέσα από τη ματιά της συγγραφέως Ντενίζ Μίνα. 

Το διεθνές μπεστ σέλερ «Το κορίτσι με το Τατουάζ», του σουηδού συγγραφέα Στιγκ Λάρσον, ξαναζωντανεύει, αφού η εκδοτική εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα των βιβλίων του, έδωσε το πράσινο φως για την μεταφορά της ολόκληρης της τριλογίας Millenium, σε μορφή κόμικ.

Σε πρώτη φάση και μέχρι τον Μάρτιο του 2012, η Ντενίζ Μίνα, αναμένεται να «παραδώσει» «Το κορίτσι με το Τατουάζ» ενώ θα ακολουθήσουν «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη Φωλιά της Σφήγκας».

Η συγγραφέας από την Γλασκώβη, έχει δείξει ήδη δείγμα του ταλέντου της στις ιστορίες μυστηρίου και ιδιαίτερα σε αυτές με έντονους και δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες. 

Στο τελευταίο μάλιστα βιβλίο της «The End of the Wasp Season» πρωταγωνιστεί η έγκυος Άλεξ Μόροου σε μία βάναυση υπόθεση φόνου μίας γυναίκας στη Γλασκώβη, ενώ στο «A sickness in the Family» η υπόθεση πραγματεύεται τις διαδοχικές δολοφονίες της οικογένειας Ούσερ.

Η συγγραφές μιλώντας για το νέο της εγχείρημα φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη και δηλώνει ότι έχει αρκετή ελευθερία από τον εκδοτικό οίκο να «χειριστεί» την υπόθεση όπως επιθυμεί. Ωστόσο η ίδια τονίζει: «δεν σκοπεύω να αλλάξω πολλά πράγματα αλλά θεωρώ ότι για τις περισσότερες γυναίκες υπάρχουν κάποιες προβληματικές όψεις στο βιβλίο. Η πρωταγωνίστρια Λίζμπετ Σαλάντερ είναι απλά ένας υπέροχος χαρακτήρας. Αυτή αποτελεί τον πυρήνα για μένα. Ωστόσο έχει επιβιώσει από σεξουαλική κακοποίηση και πιστεύω ότι ο Λάρσον δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο τρομακτική φαίνεται τις περισσότερες φορές. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία θέλω να τα επισημάνω». 

Στο μπεστ- σέλερ του Λάρσον η σκληρή χάκερ Σαλάντερ, περιγράφεται ως μία γυναίκα χλωμή και ανορεξική με κοντά μαλλιά, και σκουλαρίκια στη μύτη και τα φρύδια. Ένα τατουάζ με μία σφήκα στο λαιμό της, ένα στο αριστερό της μπράτσο, ένα στον αριστερό της αστράγαλο και ένα τελευταίο τατουάζ με έναν δράκο στον αριστερό της ώμο. Η εμφάνιση της σκληρής ηρωίδας του Λάρσον ολοκληρώνεται με τα βαμμένα «κορακί μαύρο» μαλλιά, αν και φυσική κοκκινομάλλα.

Για την Ντενίζ Μίνα, απ’ την άλλη πλευρά, όλη αυτή εξωτερική εμφάνιση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μιλώντας για τα όσα θα επακολουθήσουν με την νέα εκδοχή, η συγγραφέας δίνει κάποια στίγματα «αλλαγής», ή καλύτερη διαφορετικής προσέγγισης της πρωταγωνίστριας του Λάρσον: «Θεωρώ ότι η Λίζμπετ δεν αφιερώνει τόσο χρόνο στο μακιγιάζ της. Κατά την άποψή μου θέλει να είναι αόρατη. Είναι παράξενη επειδή δεν μπορεί να είναι αλλιώς. Είναι περίεργη φυσιογνωμία αλλά άνετη».

Λίγα λόγια για τον Στίγκ Λάρσον
Ο Στιγκ Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo. Η τριλογία του με τίτλο «Millennium» αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού πρώτα βρέθηκε στις λίστες ευυπόληπτων βιβλίων στη Σκανδιναβία, και στη συνέχεια απογειώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει εκδοθεί. Οι πωλήσεις των βιβλίων έχουν ξεπεράσει τα δεκατρία εκατομμύρια αντίτυπα και τα δικαιώματα της τριλογίας έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. 

«Το κορίτσι με το τατουάζ» τιμήθηκε το 2005 με το Glasnyckeln, το πιο σημαντικό σκανδιναβικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας και το 2008 με το ITV3 Crime Thriller Award, ενώ το 2009 κέρδισε το βραβείο Que Leer Prize. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, Το «Κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά», βραβεύτηκε το 2006 ως το καλύτερο σουηδικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ενώ το τρίτο βιβλίο της σειράς τιμήθηκε με το Glasnyckeln το 2008. 

Ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να απολαύσει τον λογοτεχνικό του θρίαμβο αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Στην Ελλάδα τα μυθιστορήματα του Λάρσον κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/to-koritsi-me-to-tatouaz-tou-larson-ginetai-komik?id=2107520

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου