Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ


ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ 
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Συνοπτική Περιγραφή:
Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο "αμφίσημος" -έτσι κι αλλιώς- αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες. Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

Κριτική Βιβλίου:
Το τανγκό των Χριστουγέννων είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγγραφέα. Μια ιστορία αγάπης, με φόντο μια τραγική περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την χούντα! Ένα χριστουγεννιάτικο τανγκό που παρασέρνει τον αναγνώστη να χορέψει κι εκείνος. Ένα βιβλίο με κινηματογραφική αίσθηση, το οποίο ξεδιπλώνει αργά και ρυθμικά σχέσεις απελπισίας. Ομοφυλοφιλία, έρωτας, στρατός κι όλα αυτά μαζί τη δεκαετία του 1970. Εξαιρετικός ο τρόπος γραφής, σε μεταφέρει στο παγωμένο κλίμα του Έβρου και στο ζεστό κλίμα της καρδιάς ενός κατά τα άλλα σκληρού στρατιωτικού.

Απόσπασμα του βιβλίου:
 Πέταξε την πέμπτη γόπα στο χιόνι και επέστρεψε στο πόστο του ερεθισμένος απ’ την περιέργεια. Τα πράγματα είχαν πάρει επικίνδυνη τροπή. Δεν τραγουδούσε πια ο Λαζάρου, αφού έδειχνε πεθαμένος στην αγκαλιά του Καραμανίδη, που συνέχιζε να κλαίει και να βηματίζει, ευτυχώς πάντα σε περίοπτο σημείο. Κρατούσε σφιχτά τον τηλεφωνητή, ώσπου αντιλήφθηκε ότι έσερνε το αναίσθητο σώμα του. Έντρομος άρχισε να τον φιλά με πάθος, χώνοντας τη γλώσσα του στο στόμα του Λαζάρου. Φιλούσε και φυσούσε ταυτόχρονα, ενώ με το αριστερό χέρι του ξεκούμπωνε όσα κουμπιά υπήρχαν στο τζάκετ και στο παντελόνι, και πάλι στόμα με στόμα. Και πάλι η πράσινη γλώσσα του αξιωματικού επίμονα διερευνητική και τα χέρια του να του μαλάζουν τους κροτάφους. Όταν αποείδε ότι τα φιλιά και τα χάδια δεν έφερναν αποτέλεσμα, τον πλάκωσε στα χαστούκια. Φιλιά και χαστούκια. Και διαταγέςπνιχτά: «Άνοιξε τα μάτια σου, αγόρι μου…Έλα, παλιομαλάκα Αθηναίε, άνοιξε τα μάτια σου…»
 
ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Η ΤΑΙΝΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ  
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ, ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ, ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ 
 
Συνοπτική Περιγραφή:
Ο Στέφανος Καραμανίδης είναι ένας τραχύς υπολοχαγός σε στρατόπεδο του Έβρου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μόνη του επιθυμία να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη του. Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει και γι' αυτό θα ζητήσει κρυφά την βοήθεια ενός φαντάρου, η γνωριμία του με τον οποίο θα είναι σύντομη αλλά καταλυτική.

Κριτική:

Μια πολύ καλή πρόταση για κινηματογράφο, τώρα που οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζει. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη και τα έχει όλα: δυνατές ερμηνείες, όμορφη μουσική, έρωτες, πάθη και αλήθειες και φυσικά χορό. Μας καλεί να χορέψουμε κι εμείς ένα τανγκό αισθησιακό και ρυθμικά αργό. Μια διαφορετική πρόταση σε αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον εγχώριο κινηματογράφο. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποδώσει την κορύφωση και να συγκινήσει τον θεατή του. Το ίδιο και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι οποίοι ενσαρκώνουν με τρόπο καταπληκτικό τους ήρωες του βιβλίου. Αξίζει λοιπόν να χορέψουμε μαζί τους…

TRAILER:

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου