Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Διεθνές Βραβείο Καφάβη για τις «Μέρες Αλεξάνδρειας»

Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με μια νέα λογοτεχνική διάκριση για το μπεστ σέλερ του «Μέρες Αλεξάνδρειας» (εκδ. Ψυχογιός). Μετά το βραβείο Prix Mediterannee Etranger απέσπασε και το Διεθνές Βραβείο Καφάβη για την πεζογραφία.

Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο των Καβαφείων που διοργανώνονται από την Ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και άλλων φορέων. 

Η τελετή της βράβευσης φιλοξενήθηκε στο Small Hall της όπερας στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ ο Δημήτρης Στεφανάκης συμμετείχε στη συνέχεια και σε διεθνή ημερίδα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, όπου μίλησε για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» (εκδ. Ψυχογιός) ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό της αλεξανδρινής κοινωνίας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, ταξιδεύει τους αναγνώστες σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον, με φόντο τα σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν τη νεώτερη Ιστορία της Μεσογείου. 

Πρόκειται για μια οικογενειακή σάγκα που παρακολουθεί την περιπετειώδη διαδρομή ορισμένων πετυχημένων Ελλήνων καπνοβιομηχάνων, οι οποίοι με την παρουσία τους άσκησαν σημαντική επιρροή στην κοινότητα της ελληνικής παροικίας. 

Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Ευρώπη του μεσοπολέμου αλλά και τα παρασκήνια της οικονομικής και πολιτικής ζωής στην Αλεξάνδρεια, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς άξονες του βιβλίου που συνοδεύουν τη δράση των προσώπων. 

Η μεταφραστική πορεία του μυθιστορήματος παραμένει ανοδική. Στη γαλλική του έκδοση ήταν υποψήφιο για το Bραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ισπανικά και τα αραβικά.

Πληροφορίες: «Μέρες Αλεξάνδρειας» του Δημήτρη Στεφανάκη, εκδ. Ψυχογιός. Πρώτη έκδοση στην Ελλάδα: 2007. 

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/diethnes-brabeio-kafabi-gia-tis-meres-aleksandreias-?id=2107368

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου