Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Έλληνες δημιουργοί γράφουν «Το Αγνωστο παραμύθι» των Γκριμ

Διακόσια χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ, έντεκα έλληνες συγγραφείς και έντεκα ζωγράφοι-εικονογράφοι, ξαναγράφουν «Το Άγνωστο παραμύθι» τους.

Με αφετηρία τον Φεβρουάριο του 2012 και «ημερομηνία λήξης» τον Δεκέμβριο, 11 συγγραφείς και ισάριθμοι εικονογράφοι, κάνουν αγώνα ...σκυταλοδρομίας με τον κάθε δημιουργό να συνεχίζει τη δουλειά του άλλου κάθε μήνα, προκειμένου να ξαναγράψουν στα ελληνικά «Το Άγνωστο παραμύθι» των αδερφών Γκριμ. 

Αν οι δύο αιώνες εκδόσεων κι επανεκδόσεων των πιο διάσημων παραμυθιών του κόσμου, της συλλογής των Γκριμ, έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν στην παιδική λογοτεχνία, η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι οι αδελφοί Γκριμ αναγκάστηκαν πολλές φορές των αυτο-λογοκριθούν καθώς ο λόγος τους ήταν αρκετά σκληρός ακόμη και για ενήλικες. 

Μια Κοκκινοσκουφίτσα που ξαπλώνει στο κρεβάτι με τον Λύκο, αφού πρώτα έχει γευτεί το κρέας και το αίμα της ίδιας της γιαγιάς της, είναι μια εικόνα που σήμερα ελάχιστοι φέρνουν στο μυαλό τους, όταν ακούνε τον τίτλο του πασίγνωστου παραμυθιού. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι αδελφοί Γκριμ, φιλόλογοι και θεματοφύλακες της νέας και προοδευτικής για την εποχή ηθικής της ανερχόμενης αστικής τάξης, λογόκριναν και επιμελήθηκαν όλα σχεδόν τα παραμύθια της συλλογής τους, ξανά και ξανά, επιλέγοντας συχνά την πιο ανώδυνη από τις παραλλαγές, που είχαν συγκεντρώσει.

Το 2012 είναι έτος αφιερωμένο στους μεγάλους αυτούς παραμυθάδες και η αφορμή να κυκλοφορήσει το Άγνωστο παραμύθι των Γκριμ από την συγγραφική πένα ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι είναι οι: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Αγγελίδου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Σάκης Σερέφας, Χρήστος Αγγελάκος, Τατιάνα Αβέρωφ, Χρήστος Οικονόμου, Σοφία Νικολαΐδου, Κώστας Ακρίβος, Μιχάλης Μοδινός, Λένα Κιτσοπούλου. Και επειδή παραμύθι χωρίς εικόνες δεν γίνεται, οι εικονογράφοι Μυρτώ Δεληβοριά, Πέτρος Μπουλούμπασης, Σοφία Τουλιάτου, Ίρις Σαμαρτζή, Κατερίνα Βερούτσου, Γιώργος Δημητρίου, Μαρία Πεπονά, Ελίζα Βαβούρη, Εύη Τσακνιά, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Παπαγεωργίου έχουν φροντίσει για το Άγνωστο παραμύθι. 

Πληροφορίες: «Το άγνωστο παραμύθι» των αδερφών Γκριμ, εκδόσεις: Μεταίχμιο. 

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/ellines-dimiourgoi-grafoun-to-agnosto-paramuthi-ton-gkrim?id=2130205

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου