Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ


ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ
ΕΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Ο ΦΟΒΟΣ ΕΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ‘ 30

Η εμμονή της διοίκησης του Πανεπιστημίου του Σικάγου να κλείνει τη θέρμανση τις Κυριακές εμποδίζει το καθηγητή Ιστορίας Γουίλιαμ Ντοντ να ολοκληρώσει το έργο του για τον αμερικανικό νότο. Στα 64 του χρόνια, κουρασμένος από τις ακαδημαικες ίντριγκες, με μόνη φιλοδοξία πια να να γράψει την έρευνά του, ο Ντοντ αναζητάει μια θέση πρεσβευτή στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου που θα του προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να εργαστεί αδιάλειπτα  πάνω στο τετράτομο ¨Η άνοδος και η πτώση του παλιού Νότου». Έτσι ξεκινάει τη μελέτη του, «Στον κήπο με τα θηρία: Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του τρίτου ράιχ» για το Βερολίνο του μεσοπολέμου, ο αμερικανός δημοσιογράφος και ιστορικός Έρικ Λάρσον.

Ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών, ο Ντοντ δέχεται χωρίς αναστολές το 1933 την πρόταση του προέδρου Ρουζβελτ να γίνει ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία. Άλλωστε, κανείς στην Αμερική, που υποφέρει από τη Μεγάλη Ύφεση, δεν γνωρίζει καλά τον καγκελάριο Χίτλερ και το μόνο που θέλει η αμερικανική κυβέρνηση είναι να μη χάσουν την αξία τους τα ομόλογα του γερμανικού κράτους. Οι εντολές προς τον Ντοντ είναι σαφείς: να υπερασπιστεί τις επενδύσεις των Αμερικανών στη «Νέα Γερμανία». Και μόνο κάποιες εβραικές οργανώσεις του επισημαίνουν τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η άνοδος των Ναζί στην εξουσία.

Η μόνη σχέση του Ντοντ με τη Γερμανία είναι ότι στα τέλη του 19ου αιώνα είχε μείνει για δυο χρόνια στη Λειψία, κάνοντας το διδακτορικό του. Έχει ακούσει φυσικά τις φήμες για τις βιαιότητες των SA, των ταγμάτων εφόδου ενάντια στους Εβραίους και τους κομμουνιστές, αλλά όταν φτάνει στο Βερολίνο με την οικογένειά του αντικρύζει μια γοητευτική πόλη γεμάτη ζωή.
Βασιμένος σε μια βιβλιογραφία που περιλμαβάνει διπλωματικές αναφορές, απομνημονεύματα και τα ημερολόγια του πρεσβευτή και της κόρης του Μάρθας, ο Λάρσον διηγείται τη σταδιακή μεταστροφή του Ντοντ. Στην αρχή της θητείας του αυτός ο άπειρος διπλωμάτης πιστεύει πραγματικά ότι ο Χίτλερ και οι σύντροφοί του δεν είναι παρά ενθουσιώδεις ερασιτέχνες που «φέρονται σαν δεκαεξάχρονα». Και θεωρεί ότι πολύ γρήγορα θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς του κόμματος. Μόνο που η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Ο Ντοντ παρακολουθεί ανίσχυρος και στέλνοντας ελάχιστες αναφορές , συνταρακτικά γεγονότα όπως τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, την εξόντωση των SA από τα SS τη νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, την απομάκρυνση του Φον Πάπεν και τη συγκέντρωση της απόλυτης εξουσίας στα χέρια του Χίτλερ.

Όταν το 1938 επιστρέφει από το Βερολίνο έχει συνειδητοποιήσει ότι η φρίκη που έζησε στη Γερμανία θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, πίσω στην πατρίδα του θα παλέψει όσο μπορεί για να πείσει τους συμπατριώτες του για τη ναζιστική απειλή. Μέσα από την προσωπική εμπειρία του Ντοντ, του διαννοούμενου που αφυπνίζεται, ο Λάρσον διηγειται πως το ανέμελο ηδονιστικό Βερολίνο της Βαϊμάρης θα μεταμορφωθεί σε λίγα χρόνια σε ένα κήπο με θηρία. 

ΠΗΓΗ:ΕΨΙΛΟΝ 1075 27_11_2011   

1 σχόλια:

nethath είπε...

t078m3zdcjn916 dildos,vibrating dildos,dildo,Clitoral Vibrators,dildos,realistic dildo,male sex dolls,dog dildo,dual stimulator c354b6zsfgy110

Δημοσίευση σχολίου