Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΙΜΑΡΕΤ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ»

ΙΜΑΡΕΤ «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συνοπτική Περιγραφή:

Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα. Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος που η μοίρα τους κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη ιστορία της περιοχής. Ο Γιάννης Καλπούζος αναπαριστάνει με μοναδικό τρόπο μια ολόκληρη εποχή. Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, ο παππούς Ισμαήλ, η "μικρή" ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, οι συγκρούσεις, οι επαναστάσεις, η συνύπαρξη, οι Απόκριες, το Ραμαζάνι, τα πρόσωπα και οι συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρέμποροι, κολίγοι, τσιφλικάδες, ο πλούτος μαζί με την εξαθλίωση. Όλοι έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.

Κριτική:
Στο πολυαγαπημένο μυθιστόρημα χιλιάδων αναγνωστών «ΙΜΑΡΕΤ, Στη σκιά του ρολογιού», απονεμήθηκε το βραβείο αναγνωστών 2009, σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, θαυμαστές, πιστοί αναγνώστες και καρδιακοί φίλοι από την Αθήνα αλλά και από την Άρτα, τον τόπο καταγωγής του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ιστορικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα μια οικογενειακή βιογραφία, το οποίο παρακολουθεί καλειδοσκοπικά την ιστορία της πόλης της Άρτας, μέσα από δύο οικογένειες, τη Ζωή και τη ζωή τους. Η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στα δυο ομογάλακτα παιδιά, τον Λιόντο και τον Ντεζίπ και ο συγγραφέας δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να διαβάζει και να βλέπει συνεχώς την απέναντι όχθη. Η ιστορία ξεκινάει με μια γέννηση κι ένα θάνατο. Στο βιβλίο αυτό, Ρωμιοί, Οθωμανοί και Εβραίοι συμβιώνουν αρμονικά με όλες τις διαφορές τους, τα ήθη και έθιμά τους, τα βάσανα και τις εμμονές τους, τους διαφορετικούς θεούς τους, αλλά και με τις ομοιότητές τους, τις κοινές χαρές τους, τις χοροεσπερίδες, την καθημερινότητα, τις αποκριές, τα χαμάμ και το Ραμαζάνι. Το «ΙΜΑΡΕΤ» καταφέρνει και χωρά όλα τα συναισθήματα: έρωτα, θάνατο, γέννηση και ζωή, γέλιο και δάκρυ, χαρά και πόνο! Ο συγγραφέας μοιράζεται δίκαια στους δυο λαούς και αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό την συνύρπαξη τόσων αιώνων των Ελλήνων και των Τούρκων. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.  Κατά τη δική μου προσωπική γνώμη, είναι ένα από τα βιβλία που δικαίως βραβεύτηκε. Είναι καλογραμμένο, γεμάτο εικόνες και αλήθειες, με ένα μοναδικό τρόπο γραφής, γεμάτο πάθη, αλήθειες, ανθρώπινες ανησυχίες. Με ατμοσφαιρική αφήγηση, συχνά σχεδόν κινηματογραφική, με καθημερινές σκηνές γεμάτες συναίσθημα και σχεδόν θεατρικούς διαλόγους ο συγγραφέας μας προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα, να ζήσουμε τις δικές τους ζωές απ’ την αρχή σχεδόν μέχρι το τέλος. Γεμάτο λαογραφικά, πολιτιστικά και εθνολογικά στοιχεία και για τους τρεις πολιτισμούς, το «ΙΜΑΡΕΤ» μας βοηθά να κατανοήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή τόσο τη δική μας, όσο και στη ζωή των άλλων πολιτισμών. Η ανάγνωση του είναι μια αληθινή και δυνατή εμπειρία για τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. 

Απόσπασμα του βιβλίου:
«Ένα Ιμαρέτ είναι η γη. Το ιμαρέτ του Θεού. Κι εμείς οι φτωχοί, τα ορφανά και οι ταξιδιώτες της ζωής που μας φιλοξενεί. Μας τρέφει, ανοίγει την αγκαλιά του, μας δέχεται και μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη ζωή. Κι εμείς θαρρούμε πως το διαφεντεύουμε......Μας άφησε ο Θεός αυτό το Ιμαρέτ να το διαχειριστούμε κι εμείς αρπάζουμε, κλέβουμε, αδικούμε, εκμεταλλευόμαστε, διεκδικούμε όλο και περισσότερα, μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουμε το τομάρι μας εκεί που ανήκει, στο χώμα. Και θα αξίζει τότε με όσο ενός βοδιού ή ενός προβάτου, τίποτε παραπάνω.»

Βαθμολογία: 9/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου