Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Κλασική λογοτεχνία σε φανταχτερό ψηφιακό περιτύλιγμα

Η επανάσταση στην αγορά του βιβλίου αν και σε αρχικό στάδιο, έχει δείξει τα πρώτα δείγματα …ηλεκτρονικής αλλαγής. Με το έντυπο βιβλίο να χάνει έδαφος, η αγορά επιτάσσει e-books, ηλεκτρονικές εκδόσεις με…παρελκόμενα. 

Πιο συγκεκριμένα, πλέον οι ηλεκτρονικοί εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν ότι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους εκτός από το κάθε αυτό βιβλίο που διαθέτουν, να προσφέρουν στον αναγνώστη και διάφορα extras, αναφορικά με το περιεχόμενο.

Οι Penguin και Hachette, υπερασπιζόμενοι τον ηλεκτρονικό τους…προορισμό να μορφώσουν το κοινό, παρουσιάστηκαν αρκετά αισιόδοξοι σ’ ότι αφορά την αύξηση των οικονομικών τους στοιχείων αλλά και την προσέγγιση ακόμη μεγαλύτερου αναγνωστικού κοινού, αν και δεν έχουν διευκρινίσει απόλυτα τους τρόπους πώλησης των επιπλέον ηλεκτρονικών παροχών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Penguin, John Makinson μιλώντας στο Reuters, διευκρίνισε την νέα τάση λέγοντας ότι για παράδειγμα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Περηφάνειας και Προκατάληψης» της Jane Austen, περιλαμβάνονται clip από την χολιγουντιανή μεταφορά του βιβλίου με την Keira Knightley, καθώς και χορευτικές οδηγίες της τότε εποχής.

Όπως ήταν αναμενόμενο δε, καλύτεροι αποδέκτες της νέας τεχνολογικής μορφής του πάλαι ποτέ χάρτινου εντύπου, είναι οι νεαρές ηλικίες καθώς είναι περισσότερες εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες. Σε όλη αυτή τη δίνη των αλλαγών ωστόσο ο Πρόεδρος των εκδόσεων Hachette, Arnaud Nourry συμφώνησε ότι οι αναγνώστες των ηλεκτρονικών βιβλίων έχουν μέχρι σήμερα φανεί αρκετά συντηρητικοί. Απόδειξη αυτού ότι τα e-books είναι κατά μέσο όρο 20-30% χαμηλότερα σε τιμή από τα αντίστοιχα έντυπα βιβλία, μειώνοντας έτσι το κόστος για τους εκδότες.

Σ’ ότι αφορά τις αγορές βιβλίου ωστόσο, οι διαφορές είναι χαρακτηριστικές. Σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπου οι τιμές δεν καθορίζονται από το νόμο, η νέα μορφή ανάγνωσης είναι περισσότερο επικερδής από ότι η έκδοση ενός βιβλίου.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου η νομοθεσία περιορίζει τα βιβλιοπωλεία στις τιμές, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική κουλτούρα, η έντυπη έκδοση ενός βιβλίου βρίσκεται ακόμη σε κερδοφόρο «τροχιά» αναλογικά με την αντίπαλη ηλεκτρονική έκδοση.

Βέβαια αν και έχει επέλθει ένα είδος «ανακωχής» - πρόσκαιρης ή μόνιμης, το μέλλον θα δείξει- η μάχη καλά κρατεί με τους εκδότες να έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγαθήρια της Amazon και της Google. Αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί στη σκέψη κάθε καχύποπτου, ωστόσο, είναι ότι η μεγάλη αλλαγή στην βιομηχανία επήλθε, όταν οι εκδότες αποφάσισαν να αποφύγουν λάθη- αντίστοιχα της μουσικής βιομηχανίας- επιβάλλοντας ένα «μοντέλο πρακτορείου» όπου θα θέτουν τις δικές τους τιμές.

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/klasiki-logotexnia-se-fantaxtero-psifiako-perituligma?id=2103193

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου