Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

«Έφυγε» ο Κρίστοφερ Χίτσενς

Κόπηκε το νήμα της ζωής του Κρίστοφερ Χίτσενς, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους και ταυτόχρονα συναρπαστικούς διανοούμενους.

Κόπηκε το νήμα της ζωής του Κρίστοφερ Χίτσενς, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους και ταυτόχρονα συναρπαστικούς διανοούμενους.

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, ο αιρετικός διανοούμενος, συγγραφέας και δημοσιογράφος έχασε τελικά τη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 62 ετών. Την είδηση δημοσίευσε πρώτο το περιοδικό Vanity Fair με το οποίο συνεργαζόταν επί χρόνια.

«Δεν θα υπάρξει άλλος Κρίστοφερ. Ένας άνδρας με θηριώδη νοημοσύνη που ήταν ζωηρός τόσο στη γραφή του όσο και στο μπαρ. Αυτοί που τον διάβαζαν ένιωθαν ότι τον ήξεραν και όσοι τον ήξεραν ένιωθαν ιδιαίτερα τυχεροί», δήλωσε ο εκδότης του περιοδικού Γκράιντον Κάρτερ.

Ο βρετανός συγγραφέας με τις αιρετικές θέσεις του συγκέντρωσε κατά καιρούς τα πυρά της αριστεράς αλλά και τον συντηρητικών, συγκρούστηκε με τον Χένρι Κίσινγκερ και τη Μητέρα Τερέζα, τον Νόαμ Τσόμσκι και τον Γκορ Βιντάλ. 

Υπήρξε αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως και ένα ανήσυχο πνεύμα που έκανε στάσεις μεταξύ άλλων στην Αθήνα, στην Κούβα του Κάστρο και στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Ιρλανδία. Τα τελευταία χρόνια είχε βρεθεί στο στόχαστρο επειδή είχε υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ. 

Στα ελληνικά κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του «Hitch-22 αμφισβητίας εκ πεποιθήσεως» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που συμπυκνώνει όλη την περιπετειώδη διαδρομή του στη λογοτεχνία και την πολιτική. 

Ο αναγνώστης θα διαβάσει για την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με την μητέρα του, η οποία αυτοκτόνησε στην Αθήνα το 1973, τη φιλία του με τον ποιητή Τζέιμς Φέντον και τους συγγραφείς Μάρτιν Έιμις και Σαλμάν Ρούσντι αλλά και για τις μνημειώδεις συγκρούσεις του.

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/efuge-o-kristofer-xitsens?id=2108471

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου