Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αλφόνς Χοχάουζερ: ο αυστριακός που λάτρεψε το Πήλιο

Στη γερμανική γλώσσα θα μεταφραστεί το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς» για τον αυστριακό Αλφόνς Χοχάουζερ, μια αινιγματική και συναρπαστική προσωπικότητα. 

Μυθιστόρημα ή βιογραφία; Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς» (εκδ. Μεταίχμιο) δεν χαράσσει ξεκάθαρα όρια ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη, προκαλώντας τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ο Κώστας Ακρίβος μας συστήνει τον διψασμένο για ταξίδια Αλφόνς Χοχάουζερ, ο οποίος ανακάλυψε στο Πήλιο το καταφύγιο γαλήνης που τόσο αναζητούσε. 

Ο αυστριακής καταγωγής ήρωας του βιβλίου ξεκίνησε τα μακρινά ταξίδια του στο Νότο σε ηλικία μόλις 16 ετών. Το 1926 εγκαταστάθηκε στο «βουνό των Κενταύρων», δουλεύοντας ως γεωργός, ψαράς και ξενοδόχος. Η συμβολή του σε σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή αλλά και ο θρυλικός ξενώνας του από τον οποίο πέρασαν προσωπικότητες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, τον έκαναν διάσημο.

Περίπου τρεις δεκαετίες από το θάνατό του, ένας συγγραφέας ρωτάει και ξεκλειδώνει το παρελθόν του. Μήπως είναι γιος του; « Ένα βιβλίο για το αίμα. Της φυλής, της οικογένειας, των φίλων.Μια μυθιστορηματική αφορμή για να απαντηθεί το ερώτημα: υπάρχει κάτι πιο δυνατό και ιερό από τη συγγένεια;». 

Οι εκδόσεις Groessenwahn Verlag, που αγόρασαν τα δικαιώματα μετάφρασης του βιβλίου, είναι ένας νεοσύστατος γερμανικός εκδοτικός οίκος τον οποίο διευθύνει ένας Έλληνας της ομογένειας και ο οποίος υποστηρίζει βιβλία ελλήνων συγγραφέων τόσο με σύγχρονη θεματολογία όσο και σχετικής με τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Πληροφορίες: «Ποιος θυμάται τον Αλφόνς» του Κώστα Ακρίβου, εκδ. Μεταίχμιο. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/alfons-xoxaouzer-o-austriakos-pou-latrepse-to-pilio?id=2107018

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου