Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011
Η ΑΡΕΝΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Στις Αρχάνες της Κρήτης, ένας αρχαιολόγος ερευνά την υπόθεση εξαφάνισης του επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ιράκ, η οποία σχετίζεται με μια σπάνια ποικιλία φυτού. Στην κατακτημένη από τους Λογγοβάρδους Ιταλία, μια ατίθαση νεαρή κοπέλα ερωτεύεται τον "εχθρό" της. Μια σπείρα λαθρεμπόρων ανακαλύπτει ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία αγάλματα της Ιταλίας. Ένα στέλεχος αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας που σχεδιάζει λογισμικό για το στρατό πέφτει θύμα δολοφονικής απόπειρας. Οι καλύτεροι πράκτορες του κόσμου απάγονται από επιχειρηματίες που στήνουν αληθινές μάχες σώμα με σώμα στοχεύοντας στη διασκέδαση ορισμένων και στο κέρδος. Πέντε διηγήματα μυστηρίου και περιπέτειας από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, γραμμένα με την εξαιρετική πένα του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι.

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ
ΛΟΡΕΝ ΝΤΕΣΤΕΦΑΝΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ
Ρίνα, Τζένα, Σέσιλι... Τρεις νύφες σ’ έναν μυστηριώδη κήπο πειραμάτων Όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν τα γενετικά τέλεια παιδιά, όλοι νόμιζαν ότι το μέλλον της ανθρώπινης φυλής είναι εξασφαλισμένο. Αν και η πρώτη γενιά ήταν σχεδόν αθάνατη, ένας ιός σκορπά το θάνατο στις επόμενες γενιές. Είκοσι πέντε χρόνια ζωής το όριο ηλικίας για τους άντρες, είκοσι για τις γυναίκες. Άνθρωποι που μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες... Επιστήμονες γενετιστές που ψάχνουν απεγνωσμένα το αντίδοτο... Νεαρά κορίτσια που απάγονται για να γίνουν "νύφες" και να «παράγουν» όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά για να μην εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από τη γη.... Η δεκαεξάχρονη Ρίνα έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής όταν πέφτει θύμα απαγωγής από τους "Συλλέκτες" και οδηγείται στον Κήπο των Πειραμάτων, στον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων και του πλούτου. Μυστικά μονοπάτια, σκοτεινά δωμάτια, νοσηρά μυστικά, αβεβαιότητα, ψευδαισθήσεις... Άραγε υπάρχει ελπίδα για να ξαναβρεί την ελευθερία της; Θα ξαναβρεί το νήμα που θα την οδηγήσει στον πραγματικό κόσμο;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ
ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 
"Για την αγάπη της γεωμετρίας": το πικρότατο χρονικό της νιότης. Κεντρική ηρωίδα η Ανατολή Μπότσαρη που μεγαλώνει όπως μπορεί σε μια μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας... Μια οικογένεια συνηθισμένη, ίσως όχι και τόσο... 1971, 1972, 1973... 1990, 1999... Τα γεγονότα: ένας εφηβικός έρωτας, μια εγκατάλειψη, μια ακόμη εγκατάλειψη, δυο αποτυχίες απανωτές, ύστερα αρρώστιες, αναρρώσεις: να γονατίζεις εφτά φορές και να σηκώνεσαι οχτώ... Ίσως και να μη σηκώνεσαι την όγδοη φορά..
Ακολουθεί μια αυτοκτονία, ο συνηθισμένος εφιάλτης του εγκλεισμού: πριν απ' αυτά, ταπεινώσεις, απώλειες, συμβιβασμοί.Το πικρότατο χρονικό της νιότης!

ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ
ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Σε ένα εφιαλτικό ξενοδοχείο, απ' όπου μπορείς να αναχωρήσεις όποτε γουστάρεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ, "φιλοξενούνται" γυναίκες που κρύβουν κάτι, γυναίκες "άπιστες", γαλάζιοι άγγελοι, αλλά και γυναίκες από άνεμο. Όλες τους βιώνουν τη "μεταφυσική" εμπειρία του "Hotel California", όπου ένας σύγχρονος Νοστράδαμος, ένας καθηγητής οικονομικών προγνώσεων, ζει τη δική του ερωτική τραγωδία, που δεν είναι άλλη από την παγίδα των Ελλήνων ως ανθρώπινη κατάσταση, την απελπισία του νεοέλληνα στην πρωτόγνωρη πραγματικότητα. "Έτσι κάνουν όλες", ένα μυθιστόρημα με διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης, το πρώτο μετά τον κύκλο των βιβλίων της προηγούμενης δεκαετίας, τα οποία προανήγγειλαν σε όλες τις παραλλαγές την επερχόμενη μεγάλη κρίση.

ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
ΟΥΜΠΕΡΚΟ ΕΚΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, ανάμεσα στο Τορίνο, το Παλέρμο και το Παρίσι, συναντάμε μεταξύ άλλων μια υστερική σατανίστρια, έναν αβά που πεθαίνει δύο φορές, μερικά πτώματα μέσα σ' έναν υπόνομο του Παρισιού, τη σταδιακή μεγέθυνση του πλαστογραφήματος που έγινε γνωστό ως Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, το οποίο θα εμπνεύσει στον Χίτλερ τα στρατόπεδα εξόντωσης, Ιησουίτες που δολοπλοκούν εναντίον των Μασόνων, Μασόνους, έναν Γαριβάλδη αρθριτικό και στραβοκάνη, τα σχέδια των Μυστικών Υπηρεσιών του Πιεμόντε, της Γαλλίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, τις σφαγές στο Παρίσι της Κομούνας, όπου ο κόσμος τρώει τα ποντίκια, αηδιαστικά και ρυπαρά στέκια εγκληματιών που ανάμεσα στους ατμούς απ’ το αψέντι καταστρώνουν εξεγέρσεις στις πλατείες, ψεύτικους συμβολαιογράφους, ψεύτικες διαθήκες, διαβολικές αδελφότητες και μαύρες λειτουργίες. Εξαιρετικό υλικό για ένα μυθιστόρημα των επιφυλλίδων στο στυλ του 19ου αιώνα που, μεταξύ άλλων, εικονογραφείται όπως τα feuilletons εκείνης της εποχής. Να τι θα ικανοποιήσει ακόμα και τον χειρότερο μεταξύ των αναγνωστών. Εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια. Με την εξαίρεση του κεντρικού ήρωα, όλα τα άλλα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος υπήρξαν στ' αλήθεια και έκαναν αυτό που κάνουν. Κι ακόμα και ο κεντρικός ήρωας κάνει πράγματα που έχουν γίνει, μόνο που κάνει πολλά, τα οποία είχαν ίσως διαφορετικούς αυτουργούς. Αλλά πού να ξέρει κανείς, όταν κινείσαι μεταξύ μυστικών υπηρεσιών, διπλών πρακτόρων, απατεώνων αξιωματικών και αμαρτωλών ιερωμένων, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Έστω κι αν ο μόνος φανταστικός ήρωας αυτής της ιστορίας είναι ο πιο αληθινός απ' όλους και μοιάζει πολύ με άλλους που κυκλοφορούν ακόμα ανάμεσά μας.

 ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
ΤΖΟ ΝΕΣΜΠΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 
Το σκηνικό: Όσλο. Ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι. Ο γρίφος: Πέντε οι ακμές του αστεριού, πέντε τα δάχτυλα του χεριού και κάθε πέντε μέρες ένα νέο θύμα. Η πρώτη δολοφονημένη γυναίκα είχε ένα δάχτυλο λιγότερο και κάτω από το βλέφαρό της ένα κόκκινο διαμάντι στο σχήμα αστεριού. Ένα δαχτυλίδι με το ίδιο αστεροειδές κόκκινο διαμάντι στολίζει το κομμένο δάχτυλο της δεύτερης γυναίκας. Και οι φόνοι συνεχίζονται... Ο επιθεωρητής: Θολωμένος από το ποτό, υπό δυσμένεια στην υπηρεσία του, ο Χάρι Χόλε θα κληθεί να λύσει τον γρίφο μαζί με τον συνάδελφό του και προσωπικό του εχθρό Τομ Βόλερ για τον οποίο υποψιάζεται ότι είναι μπλεγμένος σε βρόμικες ιστορίες. Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο Χόλε θα βρεθεί κυνηγημένος και θα αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον. Έπαινος της Φιλανδικής Ακαδημίας Αστυνομικών Συγγραφέων Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τον Χάρι Χόλε καθώς προσπαθεί να βρει διέξοδο μέσα από αναπάντεχα εμπόδια και ανατροπές, σε μια πλοκή που φεύγει σαν σφαίρα. New York Times (ΗΠΑ) Μην αρχίσετε αυτό το βιβλίο εάν έχετε σοβαρή δουλειά ή ανειλημμένες υποχρεώσεις. Δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι την τελευταία του σελίδα. NRK (Νορβηγία). 

ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΖΩ ΔΩ
ΜΑΡΙΟΛΙΝΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Πέντε γυναίκες, πέντε διαφορετικές γενιές με φόντο ένα χωριό του ιταλικού Νότου στο πέρασμα της Ιστορίας. Οι περιπέτειες και η καθημερινότητα της οικογένειας Φαλκόνε, από τον προπάτορα και άρχοντα του χωριού Φραντσέσκο και την αστεφάνωτη, ταπεινή σύντροφό του Κοντσέτα, ως την τελευταία απόγονο, την Τζόια, η οποία περίπου ενάμιση αιώνα μετά το σκάει από το σπίτι της για να ανακαλύψει το αληθινό νόημα της ζωής. Μια ιστορία που ξεκινά το 1861 με την Ένωση της Ιταλίας και τελειώνει το 1989 με την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Πόλεμοι, προσφυγιά, πείνα, σκάνδαλα, αγώνες, αλλά και ερωτικά πάθη που θα στιγματίσουν για πάντα την οικογένεια Φαλκόνε, περνάνε σε αυτό το μαγικό μυθιστόρημα που έκανε τη συγγραφέα του γνωστή ανά τον κόσμο, ήδη με αυτό το πρώτο της βιβλίο. Βραβείο Καμπιέλο καλύτερου μυθιστορήματος 2007.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου