Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η πολιτική σάτιρα επιστρέφει στη λογοτεχνική αρένα

Οι «εμβριθείς», αλληλοσυγκρουόμενες αναλύσεις για την πολιτική και την οικονομία, αν τις δει κάποιος με ψύχραιμο μάτι, μπορεί να χρησιμεύσουν ως πρώτης τάξεως υλικό για σάτιρα.

Ορισμένες φορές το γέλιο αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς. Και ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη βιβλία που μας το θυμίζουν.

Ο Νίκος Κουνενής είναι κατά συρροήν σατιρικός συγγραφέας. Έχει γράψει για την υστερία και τον αποπροσανατολισμό των ΜΜΕ, για τα ιερά σκάνδαλα, για τον σουρεαλισμό της δημόσιας ζωής (θυμηθείτε για παράδειγμα τα βιβλία του «Ω, του θαύματος» και «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Σπίλου»). 

Τώρα ακονίζει ξανά την πένα του και σκιαγραφεί το πορτρέτο της δημοκρατίας των καιρών μας στο νέο του βιβλίο «Περί δημοκρατίας-σάτιρα ηθών και θεσμών» (εκδ. Μεταίχμιο). Ο συγγραφέας επιχειρεί μια πρωτότυπη ανάλυση της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης, χρησιμοποιώντας το ύστατο όπλο ενός απελπισμένου ανθρώπου: το χιούμορ.

Γεννημένος το 1957, ο Νίκος Κουνενής είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντί όμως να εμφανίζεται σοβαροφανής σε τηλεοπτικά παράθυρα ως «ειδήμων οικονομολόγος», στράφηκε στη σάτιρα, δημοσιεύοντας άρθρα στον ημερήσιο τύπο αλλά και μυθιστορήματα. 

Το «Περί δημοκρατίας» , το έβδομο βιβλίο του, θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 21 Νοεμβρίου, στις 18:00. Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι Κώστας Βούλγαρης, Γιάννης Κιμπουρόπουλος και Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες: «Περί δημοκρατίας-σάτιρα ηθών και θεσμών» του Νίκου Κουνενή, (εκδ. Μεταίχμιο). Παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα) στις 21 Νοεμβρίου, ώρα: 18:00. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/i-politiki-satira-epistrefei-sti-logotexniki-arena?id=2093831

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου