Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ασία: ανερχόμενη δύναμη στη λογοτεχνία;

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι των δώδεκα μυθιστορημάτων από ασιατικές χώρες που θα διεκδικήσουν το λογοτεχνικό βραβείο Man Asian, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 δολαρίων. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Ντέιβιντ Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι σύγχρονοι Τολστόι και Ουγκώ θα ανακαλυφθούν στην Ασία και όχι στην Ευρώπη.

 Από την λίστα των υποψηφίων, ο Πάρκερ ξεχωρίζει δύο έργα για «το εύρος και τις φιλοδοξίες τους», το έπος «1Q84» του Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι και το «River of Smoke» του Άμιταβ Γκος.

Η Ινδία έχει άλλους τέσσερις εκπροσώπους στα φετινά βραβεία Man Asian: το «Rebirth» του γιατρού Τζανάβι Μπαρούα, το «The Sly Company of People Who Care» του αθλητικού δημοσιογράφου Ραχούλ Μπατατσάρια, το «The Folded Earth» της Ανουράντα Ρόι και το «The Value of Masks» του Ταρούν Τζ Τεϊπάλ.

Από την Ιαπωνία, εκτός του «1Q84», συμμετέχει και το «The Lake» του Μπανάνα Γιοσιμότο. Το «Dream of Ding Village» του κινέζου συγγραφέα Γιαν Λιάνκ μπορεί να λογοκρίθηκε στην πατρίδα του, αλλά έχει διεθνή απήχηση. 

Την λίστα συμπληρώνουν το «The Wandering Falcon» του Πακιστανού συγγραφέα Τζαμίλ Αχμάντ, το «The Good Muslim» της Ταμίμα Ανάμ από το Μπαγκλαντές, το «The Colonel» του Ιρανού Μαχμούτ Νταουλαταμπαντί και το «Please Look After Mom» το Νοτιοκορεάτη Κιγιούνγκ-σουκ Σιν.
Η δημοσιογράφος του BBC Ράζια Ικμπάλ η οποία θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής, εξήγησε ότι οι φετινές προτάσεις έχουν μεγάλη ποικιλία, «επικών και καθημερινών ιστοριών, από καταξιωμένους και ανερχόμενους συγγραφείς». 

Eπίσης εξέφρασε την ελπίδα της ότι εκτός από το καλύτερο ασιατικό μυθιστόρημα, η λίστα θα αναδείξει και την ασιατική πραγματικότητα. Το βραβείο θα ανακοινωθεί στις 15 Μαρτίου 2012.

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/asia-anerxomeni-dunami-sti-logotexnia?id=2085338 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου