Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι ...προφητείες των γελοιογράφων για το 2012

Το 2011 έδωσε αρκετές αφορμές στους γελοιογράφους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Αλλά και το σκληρό, όπως προδιαγράφεται, 2012, δεν τους τρομάζει...

 

Από τη μια πλευρά η οικονομική κρίση και από την άλλη οι εμπρηστικές δηλώσεις γνωστών πολιτικών, αποτέλεσαν τον καμβά για να σκιαγραφήσουν πολλοί καλλιτέχνες ένα ενδιαφέρον πορτρέτο της Ελλάδας του μνημονίου. 

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το λεύκωμα «Γελοιογράφων το μνημόνιο» που κυκλοφόρησε από τις εκδ. Άγκυρα ως απάντηση στα μέτρα των αυστηρών επιτηρητών. Επτά γνωστοί σκιτσογράφοι (οι: Δημήτρης Γεωργοπάλης, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Έφη Ξένου και Μαρία Τζαμπούρα) συντάσσουν το δικό τους αντι-μνημόνιο, στρέφοντας τα σατιρικά τους βέλη ενάντια στον σουρεαλισμό της τρέχουσας κρίσης. Άλλωστε το χιούμορ αποτελεί το μοναδικό όπλο για να «κουρέψουμε» το άγχος και την ανασφάλεια που μας πολιορκούν. 

Είναι από τις λίγες φορές που αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά, πιστεύοντας ενδόμυχα ότι τα χειρότερα έπονται στο μέλλον. Το 2012 ήδη φαντάζει τρομαχτικό, αν πιστέψουμε τις δυσοίωνες προβλέψεις που γίνονται από έγκυρους και μη αναλυτές. Κόντρα όμως σε όλη αυτή τη σκοτεινή ατμόσφαιρα, πρέπει να διαφυλάξουμε το πολύτιμο, καθημερινό μας χαμόγελο. 

Και ο ΚΥΡ μας βοηθάει σε αυτό, με το καθιερωμένο πλέον ετήσιο ημερολόγιό του. Για τις 365 ημέρες του χρόνου μας επιφυλάσσει και μια νέα έκπληξη με τα σκίτσα του, διατηρώντας την ειρωνική, διεισδυτική του ματιά. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της νέας αυτής έκδοσης «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι Έλληνας» (εκδ. Καστανιώτη) που δίνει το στίγμα της νέας χρονιάς. Περαστικά μας…

Πληροφορίες: «Γελοιογράφων το μνημόνιο», εκδ. Άγκυρα και «Ημερολόγιο 2012-Δεν ελπίζω τίποτα, δεν πιστεύω τίποτα, είμαι Έλληνας», του ΚΥΡ, εκδ. Καστανιώτη. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/oi-profiteies-ton-geloiografon-gia-to-2012?id=2114487

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου