Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στην πρώτη γραμμή «το άλογο του πολέμου»

«Το άλογο του πολέμου» του Μάικλ Μορπούργκο ...καλπάζει από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στις σελίδες του σήμερα, μέσα από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Η καλλιτεχνική αξία του έργου πλήρως αναγνωρίσιμη από τους κριτικούς, ωστόσο δεν είχε την «εκδοτική» τύχη που θα αντιστοιχούσε σε μία τέτοια προοπτική. «Το άλογο του πολέμου» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1982 και αν και έλαβε καλύτερες κριτικές από τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, αυτό δεν μεταφράστηκε σε πωλήσεις. Την επόμενη χρονιά μπήκε στη βραχεία λίστα των υποψήφιων βιβλίων για το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο, αλλά δεν το κέρδισε. 

Η πλοκή διαδραματίζεται όταν ο πρωταγωνιστής Τζόι, ένα όμορφο κατακόκκινο πουλάρι με έναν χαρακτηριστικό σταυρό στη μύτη, πουλιέται σε έναν βάναυσο αγρότη. Εκεί όμως βρίσκει έναν φίλο στο πρόσωπο του γιου του αγρότη, του Άλμπερτ. Ο Άλμπερτ τον εκπαιδεύει με υπομονή και αγάπη κι ο Τζόι τα καταφέρνει περίφημα, μόνο που, όπως φαίνεται, αυτό δεν αρκεί. Όταν ξεσπάει ο πόλεμος, ο πατέρας του Άλμπερτ πουλάει τον Τζόι στον στρατό, όπου, πρέπει να αντιμετωπίσει τη φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζόι και ένα άλλο καθαρόαιμο άλογο, ο Τόπθορν, ηγούνται μιας τρομακτικής επίθεσης του ιππικού εναντίον των εχθρικών πολυβόλων. Ο Τζόι αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς, αλλά λίγο καιρό μετά βρίσκεται στην αγκαλιά της Εμιλί, μιας νεαρής Γαλλίδας, και του παππού της, που τον φροντίζουν και τον αγαπάνε. Λίγο αργότερα, ο Τόπθορν πεθαίνει από την εξάντληση ενώ ο Τζόι καταλήγει στα βρετανικά χαρακώματα και αργότερα ξανασυναντά τον 'Αλμπερτ. Όμως, παρά τη χαρούμενη επανασύνδεση, ο Τζόι δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο. Πρώτα απειλείται η ζωή του από τον τέτανο και στη συνέχεια από το μαχαίρι του χασάπη. 

Όταν διαφεύγει και τους δύο κινδύνους, εμφανίζεται ο παππούς της Έμιλι, που είχε υποσχεθεί στη χαμένη εγγονή του ότι θα έβρισκε το άλογο που αγαπούσε και θα το αγόραζε. Αναγνωρίζοντας, όμως, την αγάπη του Άλμπερτ για τον Τζόι, τον πουλάει στον Άλμπερτ για το συμβολικό ποσό μιας αγγλικής δεκάρας, υπό τον όρο να το αγαπάει για μια ζωή.

Σήμερα 30 χρόνια μετά, η καθυστερημένη επιτυχία του Μάικλ Μορπούργκο αιτιολογείται μέσα από τα ίδια τα λόγια του συγγραφέα: «Το 1982 ο μόνος πόλεμος που μπορούσε να φέρει στο μυαλό του ο Βρετανός αναγνώστης, ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει και τα τελευταία είκοσι χρόνια ο πόλεμος μοιάζει να αποκτά επιδημικές διαστάσεις».

«Το άλογο του πολέμου» μεταφέρθηκε πρόσφατα και στον κινηματογράφο με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να διεκδικεί βραβεία για τη σκηνοθετική του επιλογή.

Ο Μάικλ Μορμπούκο της παιδικής λογοτεχνίας
Ο Μάικλ Μορπούργκο είναι ένας από τους πιο πετυχημένους Βρετανούς συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Έχει γράψει πάνω από σαράντα βιβλία, έχει βραβευθεί με τα Whitbread Award, Smarties Award, Circle of Gold Award και Children’s Book Award, έχει υπάρξει κάτοχος του Children’s Laureate, ενώ ήταν τέσσερις φορές υποψήφιος για το Carnegie Medal. Τα μυθιστορήματά του έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Πληροφορίες: «Το άλογο του πολέμου» του Μάικλ Μορπούργκο, Εκδόσεις Πατάκη. 

 SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/stin-proti-grammi-to-alogo-tou-polemou-?id=2122581

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου