Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Διδώ Σωτηρίου: κυκλοφόρησε το ανέκδοτο μυθιστόρημά της

Η εκδοτική παραγωγή του 2011 μας επιφύλασσε για τον Δεκέμβριο ένα σημαντικό βιβλίο: το ανέκδοτο, ημιτελές μυθιστόρημα της Διδούς Σωτηρίου «Τα παιδιά του Σπάρτακου» που κυκλοφόρησε χθες από τις εκδόσεις Κέδρος. 

 

Το άγνωστο αυτό έργο της αγαπημένης συγγραφέως, θα προστεθεί σε ένα άλλο βιβλίο της το οποίο ήδη κυκλοφορεί και θεωρούνταν κάποτε χαμένο, «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Νίκος Μπελογιάννης- ο ανιψιός της Διδούς Σωτηρίου και γιος της Έλλης Παππά και του Ν. Μπελογιάννη- και η Έρη Σταυροπούλου, καθηγήτρια φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε την ευθύνη της επιμέλειας, παρουσίασαν «Τα παιδιά του Σπάρτακου» στον Τύπο. 

Το έργο ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε 600 χειρόγραφα της Σωτηρίου που βρίσκονταν στο πατάρι του σπιτιού της αλλά και σε θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Νίκος Μπελογιάννης υποστήριξε ότι «την αρχική υπόθεση του βιβλίου εμπνεύστηκε η Σωτηρίου όταν επισκεπτόταν την αδελφή της Έλλη Παππά, στις φυλακές, στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές της επόμενης. Ακούγοντας αφηγήσεις πολιτικών κρατουμένων, γυναικών από την Θράκη, πήρε αφορμή για να σχεδιάσει ήρωες και περιστατικά του έργου της».

Η Διδώ Σωτηρίου ξεκίνησε να δουλεύει το εν λόγω μυθιστόρημα το 1963 μετά το βιβλίο της «Τα ματωμένα χώματα» αλλά δεν κατόρθωσε να το ολοκληρώσει. Η θεματολογία του και το έντονο πολιτικό στοιχείο το καθιστούν άρρηκτα συνδεδεμένο με προηγούμενα έργα της συγγραφέως. 

Στον πυρήνα της αφήγησης βρίσκεται η εξέγερση των αγροτών τη δεκαετία του ’30 στη Θράκη οι οποίοι εμπνέονται από την επανάσταση του θρακιώτη μονομάχου Σπάρτακου ενάντια στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Πρόκειται για την τοιχογραφία μιας ταραγμένης εποχής που καλύπτει χρονικά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και φτάνει μέχρι τις διώξεις των αριστερών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Πληροφορίες: «Τα παιδιά του Σπάρτακου», Διδώ Σωτηρίου, εκδ. Κέδρος. 

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/dido-sotiriou-kukloforise-to-anekdoto-muthistorima-tis?id=2111109

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου