Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στον Aντριου Μίλερ το λογοτεχνικό βραβείο Costa 2011

Η δυνατή ιστορία της ζωής ενός νεαρού στην προεπαναστατική Γαλλία χάρισε τελικά στον Άντριου Μίλερ το λογοτεχνικό βραβείο Costa και το χρηματικό έπαθλο των 30.000 λιρών.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, που δόθηκαν χθες σε τελετή στο Quaglino, στο κεντρικό Λονδίνο με τον Άντριου Μίλερ να κερδίζει τους «αντιπάλους» τους για το έκτο μυθιστόρημά του, με τον τίτλο «Pure». Για να κατακτήσει το βραβείο, βέβαια έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει τους συναδέλφους της κατηγορίας του, John Burnside και Louisa Young. 

Ωστόσο η τελική …μάχη κρίθηκε μεταξύ δύο βιβλίων όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Geordie Greig, με το «Pure» να υπερισχύει της συγκινητικής κατά τα άλλα, βιογραφίας του Έντουαρντ Τόμας, «Now all roads lead to France», που έγραψε ο Matthew Hollis. Το «Pure» είναι ένα πανέξυπνο ιστορικό μυθιστόρημα για τον θάνατο και την προκατάληψη. Είναι ένα παραμύθι ηθικής» επεσήμανε ο Grieg.

Η ιστορία του Μίλερ διαδραματίζεται στη Γαλλία του 1785 και ακολουθεί την πορεία του Jean-Baptiste Baratte, ενός νεαρού μηχανικού, που αναγκάζεται να κατεδαφίσει το παλαιότερο νεκροταφείο του Παρισιού και να απομακρύνει τα πτώματα.

Ο 51χρονος Μίλερ αφού αποδέχτηκε το βραβείο, είπε ότι το χρηματικό ποσό θα το διαθέσει για να ξεπληρώσει την υποθήκη που έχει και να ζήσει την κόρη του. «Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, οι συγγραφείς δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιοι», επεσήμανε.

Βέβαια ο Μίλερ είναι «εξοικειωμένος» με τα βραβεία, καθώς και το πρώτο του μυθιστόρημα «Ingenious Pain» είχε κερδίσει τα βραβεία Impac Dublin και James Tait Black ενώ το 2001, το βιβλίο του «Οξυγόνο» είχε συμπεριληφθεί στη λίστα για το βραβείο Booker.

Το «Pure» γίνεται το δέκατο συνολικά λογοτεχνικό βιβλίο που κερδίζει το βραβείο Costa, τα τελευταία 40 χρόνια, διακόπτοντας την πορεία της «νικήτριας ποίησης» με τον Jo Shapcott πέρυσι και τον Christopher Reid, το 2009. 

SOURCE: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/ston-antriou-miler-to-logotexniko-brabeio-costa-2011?id=2127002

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου