Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το ημερολόγιο της κρίσης περιγράφει ο Παύλος Τσίμας στο βιβλίο του.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συνοπτική Περιγραφή: 

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας κρατά το ημερολόγιο και σημειώνει τα ορόσημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ξεκινά με την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2008, και συνεχίζει: Αθήνα, Οκτώβριος 2008 - Ρέικιαβικ, Οκτώβριος 2010 - Βουδαπέστη, Νοέμβριος 2008 - Δουβλίνο, Απρίλιος 2009 - Αθήνα, Οκτώβριος 2009 – Κωνσταντινούπολη, Μπουένος Άιρες 2001 - Φρανκφούρτη, Μάιος 2011.
Σ’ αυτό το βιβλίο δεν θα βρούμε απόψεις για το τι θα γίνει, αλλά τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ. Τι σηματοδότησε η κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς; Ποιος ο αντίκτυπος τότε στην Αθήνα; Τι συνέβη στο Ρέικιαβικ το 2010, στη Βουδαπέστη το 2008, στο Δουβλίνο το 2009, στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2009, στην Κωνσταντινούπολη και στο Μπουένος Άιρες την εποχή του δικού τους Δ.Ν.Τ., και στη Φρανκφούρτη τον Μάιο του 2011;
Με εξαιρετικό ρυθμό και ζωντανές περιγραφές ο Παύλος Τσίμας αφηγείται στιγμές που καθόρισαν τη σημερινή κατάσταση.

Κριτική βιβλίου-λίγα λόγια

Τελικά η κρίση είναι συστημική ή αποτέλεσμα πολλαπλών εθνικών υπερδανεισμών;Και πως έφτασαν οι αναμάρτητοι φτωχοί Πορτογάλοι να είναι στην ίδια μοίρα με τους σπάταλους Ιρλανδούς και τους άσωτους δημοσιονομικά Έλληνες;
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, επιβάτης κι αυτός στο... Εξπρές του οικονομικού Μεσονυχτίου με το οποίο όλοι ταξιδεύουμε, κρατά το Ημερολόγιο της Κρίσης. Κατεβαίνει σε κάθε σταθμό για να καταγράψει και να αποκαλύψει γεγονότα εξόχως δραματικά και απολύτως καθοριστικά για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2008, τις ημέρες που κατέρρευσε η Lehman Brothers. Συνεχίζει στην Αθήνα, στο Ρέικιαβικ, στη Βουδαπέστη, στο Δουβλίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μπουένος Άιρες αλλά και στη Φρανκφούρτη, στην οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης και έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε κάθε σταθμό ο συγγραφέας καταγράφει γεγονότα και μαρτυρίες. Από τον Λούι, τον Αργεντινό μπάρμαν στη πλατεία Μαβίλη που κατάφερε μόλις και μετά βίας να γλιτώσει την οικογένειά του από το οικονομικό και κοινωνικό πλιάτσικο στην Αργεντινή μέχρι την Μαρία Μπέσνα, την άνεργη δασκάλα στο γκρίζο Βουκουρέστι του ΔΝΤ, και από το ιρλανδικό επενδυτικό θαύμα μέχρι την ισλανδική τραπεζιτική απάτη, ο αναγνώστης παρακολουθεί το όραμα της αδιατάρακτης ευρωπαϊκής ευημερίας των τελευταίων 28 χρόνων να γεμίζει από τις αναθυμιάσεις των δανείων που «έσκασαν», αλλάζοντας βίαια το τοπίο και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Σε μια εποχή όπου τα πανίσχυρα κράτη και οι παντοδύναμες πολυεθνικές συγκλίνουν σε μια συμμαχία ελέγχου των πολιτών μετατρέποντάς τους σε φτηνά εργατικά χέρια μέσα από πολιτικές ακραίας λιτότητας, στην Ελλάδα της παρατεταμένης άγνοιας (στην «ανέμελη χώρα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τσίμας), ο αναγνώστης διαπιστώνει πώς ο άρχισε να δύει ο ήλιος της ευημερίας.
Τον παρακολουθεί να δύει πίσω από τεράστιες πολιτικές γκάφες, πίσω από επιχειρηματικά παιγνίδια χρηματιστηριακών υπεραξιών (όπως η περίπτωση Λαναρά), πίσω από την κατασπατάληση και την κακοδιάθεση των ευρωπαϊκών πόρων. Και να χάνεται μέσα σε μια θλιβερή παραγωγική αποξήρανση.
«Ξέραμε ότι τα κόμματά σας δεν είναι πολιτικοί κοινωνικοί οργανισμοί, αλλά συμμαχίες πελατειακών συμφερόντων» θα πει ο Κρις Πράις του πολυσυζητημένου οίκου Fitch. Το ξέραμε και εμείς. Αλλά τους ψηφίζαμε...
Στο βιβλίο του Παύλου Τσίμα «Το Ημερολόγιο της Κρίσης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, βλέπουμε να ξετυλίγεται «καρέ-καρέ» μπροστά μας το χρονικό μιας παγκόσμιας φούσκας. Ένα εφιαλτικό χρονικό με τις κυβερνήσεις σε αδράνεια και τους πολίτες σε πλήρη άγνοια της επερχόμενης καταιγίδας, που είχε εκδηλωθεί προ πολλών ετών σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Διότι, όπως υπενθυμίζει ο συγγραφέας, η Ελλάδα είχε φθάσει στο κατώφλι της πτώχευσης από το Μάρτιο του 1994 κιόλας.
Ήταν όμως η εποχή της δεύτερης διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που εγκαινίασε μια νέα, πιο «σοβαρή και αξιόπιστη» πολιτική. Τόσο αποτελεσματική που μέσα σε μιαν εξαετία έβαλε την Ελλάδα (με τον Κώστα Σημίτη στο τιμόνι, ας μην το ξεχνάμε) στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.
Διότι την Ελλάδα τη βρήκε η κρίση ενώ ταξίδευε πρώτη θέση στο λαμπερό και πολυτελές ευρωπαϊκό τρένο - προτού μετατραπεί στο εφιαλτικό Εξπρές του Οικονομικού Μεσονυχτίου.
Ο συγγραφέας παρακολουθεί το ταξίδι της Ελλάδας μέσα από το ίδιο βαγόνι. Καταγράφει τη διαδρομή από τις χίλιες και μια νύχτες στον φορολογικό παράδεισο του Ντουμπάι. Αναλύει τις διπλές αυτοκτονικές ομολογίες των ελληνικών κυβερνήσεων για τα ψεύτικα στοιχεία των προκατόχων τους. Και φθάνει μέχρι τον εκτροχιασμό της φερεγγυότητας και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης όλων όσοι διαχειρίζονται κρατικούς πόρους σ' αυτόν τον τόπο.
Τι πήγε στραβά; Θα μπορούσε να έχει αποτραπεί το κακό;
Αυτό που κάνει συναρπαστική την εξιστόρηση του Τσίμα είναι η παράθεση προσωπικών μαρτυριών, συζητήσεων και συνεντεύξεων που, έχοντας πλέον γνώση των εξελίξεων, αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των γεγονότων. Ή φωτίζουν το χρονικό μιας προαναγγελθούσης οικονομικής κατάρρευσης, αν προτιμάτε.
Με τις εκτιμήσεις γνωστών καθηγητών και σχολιαστών όπως είναι ο Τζόζεφ Στιγλιτς, ο Πολ Κρούγκμαν αλλά και ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλι Μπιράντ και βεβαίως με τις εκτιμήσεις και τις παρατηρήσεις του ίδιου του συγγραφέα, αποκαλύπτονται κρυμένες ψηφίδες από το παζλ της κρίσης των ημερών μας. Και του μέλλοντός μας, όπως όλα δείχνουν.


Απόσπασμα βιβλίου-λίγα λόγια από τον συγγραφέα
…Είναι μια αφήγηση. Το οδοιπορικό ενός ρεπόρτερ στον γαλαξία της κρίσης, σε αναζήτηση νοήματος. Το καταγράφω εδώ για δύο λόγους. Πρώτα, από μια προσωπική ανάγκη. Για να δοκιμάσω να ενώσω με μικρές γραμμές τις άπειρες κουκκίδες που απλώνονται σε χαοτικά σχήματα εμπρός μου και να προσπαθήσω να τους δώσω μια κάποια μορφή, μια αναγνωρίσιμη εικόνα. Κι έπειτα, με την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο ή τουλάχιστον παρηγορητικό και για άλλους ανθρώπους, που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν, όπως κι εγώ, από τις μονές του ιδιωτικού του βίου ο καθένας, την ίδια διαδρομή από το αρχικό ξάφνιασμα, την αγωνία, τις απορίες, τις διαψεύσεις και τη σύγχυση, προς την αναζήτηση μιας εξήγησης σε όλα αυτά. Και μιας πρόβλεψης για το μέλλον…


Η παρουσίαση του βιβλίου στην πόλη του Βόλου:

Η Διεύθυνση Αρχείων, Βιβλιοθηκών και Μουσείων, ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Τσίμα την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012, στις 8:00 μ.μ., στο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ (Πεζόδρομος Κουμουνδούρου και Ιάσονος 1). Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Θανάση Σαμαρα.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου