Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Η γυναικεία τσάντα» στο στόχαστρο του Jean-Claude Kaufmann

Ο κοινωνιολόγος Jean-Claude Kaufmann, επιστρέφει στα γνωστά του «λημέρια» και ξεδιπλώνει ένα απόμερο και μυστικό γυναικείο σύμπαν στο τελευταίο του βιβλίο «Η γυναικεία τσάντα. Ένας μικρός ερωτικός κόσμος».

 

Σε μετάφραση Αριστέας Κομνηνέλλη, το βιβλίο «Η γυναικεία τσάντα. Ένας μικρός ερωτικός κόσμος» είναι μία συναρπαστική μελέτη ενός μικρόκοσμου τρυφερότητας και πάθους που περικλείει αυτό το αγαπημένο αξεσουάρ. Γιατί υπάρχει τόσο μυστήριο για τη γυναικεία τσάντα; Πόσο εθιστική και εξαρτώμενη μπορεί να είναι η σχέση μίας γυναίκας με την τσάντα της; Γιατί αυτή η σχέση αποτελεί απόρθητο φρούριο στις σχέσεις ανδρών –γυναικών; Πως, γιατί και με ποια κριτήρια γίνεται επιτέλους η επιλογή μιας τσάντας; 

Ερωτήματα όπως αυτά απασχολούν σε κοινωνιολογικό κυρίως επίπεδο τον γάλλο μελετητή, αποκαλύπτοντας ένα «κοινό» αλλά τεράστιο μυστικό της γυναικείας φύσης. Η ομολογούμενη λατρεία και ταυτόχρονα η ανείπωτη ιστορία πίσω από τη σχέση γυναίκας και τσάντας. 

Ο ίδιος ο Kaufmann μιλώντας για το άλυτο αυτό μυστήριο, πολύ σωστά, ισχυρίζεται «Είναι πολύ σπάνιο για μια γυναίκα να μην έχει τσάντα. Η τσάντα είναι για τη γυναίκα ό,τι είναι για το σαλιγκάρι το καβούκι. Με τη διαφορά ότι ξέρουμε τι υπάρχει μέσα στο καβούκι. Και ότι τα σαλιγκάρια μοιάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν όμως τσάντες μικρές (ίσα ίσα για τα απαραίτητα), μεγάλες (ολόκληρη η ζωή της σε μία τσάντα), σκληρές, μαλακές, που κρατιούνται στον ώμο ή στο χέρι, εμφανώς τακτοποιημένες ή χαώδεις. Τσάντες που προκαλούν εκνευρισμό (όταν το τηλέφωνο παίζει μέσα τους κρυφτό) ή γεννούν κεραυνοβόλο έρωτα και επιδεικνύονται ως τρόπαια αποκαλυπτικά της ταυτότητας της γυναίκας (η τσάντα μου είναι ο εαυτός μου). Σύντομες εκρήξεις μίσους και τρελού έρωτα. Όλες οι συγκινήσεις του κόσμου βρίσκονται σε μία τσάντα...».

Jean-Claude Kaufmann: ο συγγραφέας των ανθρωπίνων σχέσεων
Ο Jean-Claude Kaufmann είναι γάλλος κοινωνιολόγος και μελετητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Ρεν και ασχολείται με αιώνιο ζήτημα της μάχης των φύλων.

Το 1997 κυκλοφορούν πρώτη φορά στα ελληνικά «Τα άπλυτα του ζευγαριού. Ανάλυση συζυγικών σχέσεων» και «Σώματα γυναικών, βλέμματα ανδρών. Κοινωνιολογία του τόπλες» από τις εκδόσεις Μαραθιά, ενώ το 2003 ακολουθεί από τις εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο «Η μοναχική γυναίκα και ο γοητευτικός πρίγκιπας». «Το πρώτο πρωί. Πώς γεννιέται μία συντροφική σχέση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοάν το 2005. Ενώ το τελευταίο του δημιούργημα «Η γυναικεία τσάντα. Ένας μικρός ερωτικός κόσμος» κυκλοφορεί το 2011 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πληροφορίες: «Η γυναικεία τσάντα. Ένας μικρός ερωτικός κόσμος» του Jean-Claude Kaufmann, μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη, εκδόσεις: Μεταίχμιο. 

SOURCE:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/i-gunaikeia-tsanta-sto-stoxastro-tou-Jean-claude-kaufmann?id=2121867

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου