Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Νέες μελέτες για τις επώδυνες μνήμες της γερμανικής κατοχής

Οι μελανές σελίδες της Ιστορίας για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως οι ερευνητές. 

Με αφορμή και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσιάζονται δύο ενδιαφέρουσες μελέτες από τις εκδόσεις της Εστίας στο βιβλιοπωλείο Ιανός, (στις 26/10 και ώρα: 18:00). Πρόκειται για τα βιβλία «Λιμός και θάνατος στην κατοχική Ελλάδα 1941-1944» της Βιολότας Χιονίδου, επίκουρης καθηγήτριας Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne και «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη-επιβιώσεις του δοσιλογισμού στη Μακεδονία 1945-1947» του Στράτου Δορδανά, λέκτορα Ιστορίας στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η μελέτη της Χιονίδου ερευνά για πρώτη φορά τα αρχεία του Διεθνούς Κομιτάτου του Ερυθρού Σταυρού για τον λιμό και τα συνδυάζει με άλλα πολύτιμα στοιχεία ώστε να σκιαγραφήσει μια πλήρη εικόνα για το διατροφικό πρόβλημα που οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Η συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει όλες τις πτυχές της τραγωδίας, καταδεικνύοντας με ποιο τρόπο ο λιμός προκάλεσε την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος πίεσης για προπαγάνδα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: των δυνάμεων κατοχής, την ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Βρετανών.
Ο Στράτος Δορδανάς, από την άλλη πλευρά, εστιάζει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στους συνοδοιπόρους του Γ’ Ράιχ στη χώρα μας, στους «δοσίλογους» που απέκτησαν εξουσία και προνόμια κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, πολλοί από αυτούς κατόρθωσαν να αποφύγουν την όποια τιμωρία, καταλαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά στη νέα ελληνική πραγματικότητα.
Το βασικό ερώτημα που διατρέχει το βιβλίο είναι αν η δικαιοσύνη αποδόθηκε τελικά ή γερμανική στολή εξακολούθησε να στοιχειώνει τον πολιτικοκοινωνικό βίο της χώρας για πολλές δεκαετίες.
Στην προγραμματισμένη εκδήλωση στον Ιανό θα μιλήσουν για τα βιβλία ο Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής, υπεύθυνος της σειράς βιβλίων Ιστορία και Πολιτική και ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Πληροφορίες: Παρουσίαση των βιβλίων: «Λιμός και θάνατος στην κατοχική Ελλάδα 1941-1944» της Βιολότας Χιονίδου και «Η γερμανική στολή στη ναφθαλίνη-επιβιώσεις του δοσιλογισμού στη Μακεδονία 1945-1947» του Στράτου Δορδανά, εκδ. Εστία, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 26 Οκτωβρίου, ώρα:18:00, είσοδος ελεύθερη. 
Source: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/nees-meletes-gia-tis-epodunes-mnimes-tis-germanikis-katoxis?id=2079065

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου