Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Μακρινίτσα και το Πήλιο


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας , σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Δ.Κ. Σισιλιάνου με τίτλο «Η Μακρινίτσα και το Πήλιον Ιστορία – Μνημεία - Επιγραφαί», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  • Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος  Καθηγητής Ιστορίας  Νεώτερου Ελληνισμού  του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
  • Νικόλαος Ι. Μέρτζος, Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Νυμφαίου Φλωρίνης, Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι : Ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης και η Υπεύθυνη Λειτουργίας Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Γραμματή Ν. Μακέλη.
Η επανέκδοση του βιβλίου , «ΕΚΔΟΣΙΣ ΠΥΡΣΟΥ», ΑΘΗΝΑΙ 1939, έγινε από τις «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ», για λογαριασμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.
Η επανέκδοση
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας συνεχίζοντας την εκδοτική του προσφορά προς την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το γενικό πληθυσμό -στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «δια βίου μάθησης»- προχώρησε φέτος στη δεύτερη έκδοση (επανέκδοση) του βιβλίου του Δημητρίου Κ. Σισιλιάνου «Η ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΟΝ – ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΕΠΙΓΡΑΦΑΙ».
Μετά την επιτυχημένη επανέκδοση των έργων του Κίτσου Μακρή «ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΖΗΠΑΝΙΩΤΗΣ» και «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΜΙΛΙΟΣ» το Δεκέμβριο του 2007 που έχουν ήδη εξαντληθεί, η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου έκρινε ότι η καταλληλότερη συνέχεια θα ήταν το βιβλίο του Δημητρίου Σισιλιάνου για τη Μακρινίτσα και το Πήλιο, εκδόσεις Πυρσού, 1939. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν όχι μόνο η παλαιότητα του βιβλίου και τα ελάχιστα αντίτυπα που έχουν σωθεί αλλά και η δομή του βιβλίου που μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο εκπαιδευτικό βοήθημα πολλαπλών ρόλων για τα προγράμματα του Κέντρου. Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως:
  • Ένας ιστορικός οδηγός για τη Μακρινίτσα και την ευρύτερη περιοχή,
  • Ένας ταξιδιωτικός-περιηγητικός οδηγός που ο χρήστης του μπορεί με αυτόν αν χείρας να ανακαλύψει πολλές άγνωστες ακόμη πλευρές της Μακρινίτσας και του Πηλίου,
  • Ένα σημειωματάριο με παλιές φωτογραφίες μνημείων που κάποια από αυτά δεν υπάρχουν πια,
  • Ένας επεξηγηματικός κατάλογος των επιγραφών και των μνημείων της Μακρινίτσας,
  • Ένας βιογραφικός οδηγός πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της Μακρινίτσας και του Πηλίου
  • Ένα ετυμολογικό σημειωματάριο που εξηγεί την προέλευση διαφόρων ονομάτων π.χ. τοπωνυμίων κλπ. 
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απλή και γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα μας ώθησαν στη συγκεκριμένη επιλογή. Ευτυχώς το δύσκολο πρόβλημα της ανεύρεσης ενός αντιτύπου του βιβλίου, το έλυσε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου το οποίο  παραχώρησε το ένα από τα λίγα αντίτυπα, που σώζονται ακόμη στη Μαγνησία, και διατηρούσε στη συλλογή του. Μάλιστα το αντίτυπο αυτό έφερε και την ιδιόχειρη αφιέρωση του ίδιου του συγγραφέα προς το Μουσείο η οποία και διατηρήθηκε στην επανέκδοση.
Στην επανέκδοση αυτή επίσης διατηρήθηκαν όλα τα στοιχεία της γλώσσας του πρωτοτύπου με μόνο μια μικρή αλλαγή στη σελιδοποίηση για τυπογραφικούς λόγους. Επίσης παρέμειναν έγχρωμα τα σχέδια των λιθογραφιών των παραδοσιακών φορεσιών που αναπαράγει ο συγγραφέας από το βιβλίο «Vestiture et Usi De’ Popoli Della Moderna Grecia», Napoli, 1827 του Otto Magnus von Stackelberg  (1786-1837).
SOURCE:http://www.larissanet.gr/el/oct2011/thessaly_region

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου