Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η αινιγματική φυσιογνωμία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιστρέφει στην επικαιρότητα με αφορμή τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν του, για την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατό του.

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζεται ήδη στη σκηνή το μυθιστόρημά του «Οι έμποροι των εθνών», σε μια τολμηρή ανάγνωση του Θοδωρή Αμπαζή, ενώ στις 25 Οκτωβρίου στον κύκλο των λογοτεχνικών διαλέξεων θα φιλοξενηθεί η συζήτηση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ο συγγραφέας και οι ήρωές του».
Στην ενδιαφέρουσα συνάντηση πανεπιστημιακών και μελετητών για τον Παπαδιαμάντη, η αινιγματική προσωπικότητα του σκιαθίτη συγγραφέα και οι ιδιόρρυθμες επιλογές του φωτίζονται με φόντο τα πρόσωπα των ηρώων του. Δεν άδραξε τις ευκαιρίες για μια άνετη ζωή, δεν έδινε καμία σημασία στα χρήματα που τα άφηνε σχεδόν να κυλούν από τα χέρια του, κυκλοφορούσε ατημέλητος χαμένος στις δικές του σκέψεις.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν το πραγματικό πρόσωπο του Παπαδιαμάντη, διακρίνοντας τον άνθρωπο από το θρύλο. Τις απόψεις τους θα καταθέσουν η Μαρίνα Αρετάκη (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, εκπαιδευτικός) και η Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη (καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Πληροφορίες: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ο συγγραφέας και οι ήρωές του», στις 25 Οκτωβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα:19:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. 

Source: http://www.clickatlife.gr/story/biblio/i-ainigmatiki-fusiognomia-tou-aleksandrou-papadiamanti?id=2077235

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου