Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ



ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011
ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις Ψυχογιός
 
Στη γειτονιά του ήλιου, μια γειτονιά που θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε πόλη, ζουν δέκα μικρά παιδιά – πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια. Όλα μαζί παίζουν, μαλώνουν, φιλιώνουν, συμπαραστέκονται το ένα στ άλλο και δε διστάζουν ν’ αντιδράσουν ομαδικά, όταν κάτι τους φαίνεται άδικο. Μέσα απ’ το παιχνίδι μαθαίνουν πράγματα καθημερινά, αλλά και έννοιες σημαντικότερες, όπως η αξία της φιλίας, η σημασία του περιβάλλοντος, οι καλές ανθρώπινες σχέσεις και η αληθινή αγάπη. 
ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ
ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κέδρος
 
Από τότε που υπάρχει η «Μικρή Πόρτα» άλλαξα συχνά απόψεις για το τι θα’ πρεπε να’ ναι μια παιδική παράσταση και σίγουρα θα αλλάξω ακόμα. Το 1980 άρχισε να σχηματίζεται στη σκέψη μου, συγκεχυμένα, αλλά επίμονα, η μορφή του πρώτου θεατρικού έργου που θα τα’ τανε «δικό μας». Ψάχνοντας, λοιπόν, για θέμα, ξαναδιάβασα την «Οδύσσεια» . Ύστερα διάβασα τις «Χίλιες και μία Νύχτες»  κι έπεσα πάνω στο Σεβάχ το Θαλασσινό. Μετά, όσα παραμύθια βρήκα, ελληνικά και ξένα. Αυτά τα παραμύθια τα κράτησα για μήνες πολλούς μέσα μου, κι ύστερα, με κέφι παιδιού και αγωνία ενηλίκου, προσπάθησα να φτιάξω το παραμύθι που θα’ θελα να παίξουμς. Έτσι βγήκε ο «Οδυσσεβάχ», ή, όπως είπε μια μικρή μου φίλη, η «Οδυσσεβάχεια». 
Ο ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ OPERA
Από τότε που ήμουν μικρός είχα μια απορία:
Πως γίνεται ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας του τσίρκου να κάθεται αλυσοδεμένος σ’ ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο; Ο «Αλυσοδεμένος Ελέφαντας» είναι μια από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, όπου ο διάσημος αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί – για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά – το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…
Η ΜΑΧΑΜΠΧΑΡΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
SAMITHA ARNI
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ 
 
Όταν στα τέσσερα της χρόνια, η Σάμχιτα Άρνι έμαθε να διαβάζει, έπεσαν στα χέρια της κάποιες από τις αναρίθμητες εκδοχές της «Μαχαμπχάρατα», του μεγαλειώδους σανσκριτικού έπους, με ήρωες πασίγνωστους στην Ινδία εδώ και αιώνες, όπως σε εμάς οι ομηρικοί ήρωες. Η Μαχαμπχάρατα αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία θεών και ανθρώπων με φόντο τις έριδες ανάμεσα σε δύο αντίπαλες οικογένειες: τους Πάνταβα και τους Κάουραβα. Στα εφτα΄της, η Σάμχιτα ήταν τόσο παθιασμένη με το ινδικό αυτό έπος, ώστε άρχισε να υπαγορεύει τη δική της εκδοχή στη γιαγιά της, ανατρέποντας την παραδοσιακή ροή των γεγονότων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου