Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Διεθνές συμπόσιο για τον Οδυσσέα Ελύτη...

Νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις για το έργο του Ελύτη θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο μεγάλο συμπόσιο που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής, στις 1 και 2 Νοεμβρίου.

«Από τι πάσχουμε κυρίως; Θα σας το πω αμέσως: από μία μόνιμο, πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας μας και του «ήθους» που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολό του!...».
Αυτό το αιχμηρό σχόλιο έκανε ο Οδυσσέας Ελύτης σε συνέντευξή του το 1958 (δημοσιευμένο στον τόμο «Συν τοις άλλοις», εκδ. Ύψιλον) αναζητώντας τις αιτίες της «κακοδαιμονίας της ελληνικής ζωής».
Το έργο και οι απόψεις του νομπελίστα ποιητή θα ξεδιπλωθούν μέσα από το διήμερο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής (1 και 2 Νοεμβρίου) για να τιμηθεί η επέτειος των εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
«Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» είναι ο τίτλος της μεγάλης αυτής εκδήλωσης που συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, λογοτέχνες, διανοούμενους, μεταφραστές και καλλιτέχνες με συνδετικό κρίκο την αγάπη τους για την ποίηση του Ελύτη. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη «Οδυσσέας Ελύτης-Ο Έλληνας επαναστάτης» (1η Νοεμβρίου, ώρα: 17:00) υπό την προεδρία του καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη.
Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι : Δημήτρης Μαρωνίτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, David Connolly, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άρης Μπερλής, Μιχαήλ Λειβαδιώτης, Paola Maria Minucci, Mario Vitti, Jeffrey Carson, Ingemar Rhedin, Salah Stétié, ενώ σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ποίηση και Πραγματικότητα» υπό την προεδρία της ποιήτριας και συντρόφου του Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, θα συνομιλήσουν ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Θανάσης Τζαβάρας, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου.
Οι βασικές ενότητες του συμποσίου έχουν ως εξής: την πρώτη ημέρα οι ομιλητές θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις τους με άξονα τις θεματικές «Ποιητική γραφή-λυρισμός-εικόνα» και «Γλώσσα-ηθικές αξίες-μεταφυσική», ενώ στις 2 Νοεμβρίου θα τεθεί το ζήτημα της μετάφρασης του έργου του Ελύτη («Μεταγλώττιση-οικουμενικότητα») και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το στρογγυλό τραπέζι «Ποίηση και πραγματικότητα», με τον συντονισμό της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Πληροφορίες: «Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα», στο πλαίσιο του Megaron Plus, 1 και 2 Νοεμβρίου, έναρξη από τις 17:00. Είσοδος ελεύθερη με διανομή δελτίων προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 15:30. 
Source:http://www.clickatlife.gr/story/biblio/diethnes-sumposio-gia-ton-odussea-eluti?id=2080571 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου